Turkse Belgen hebben het meeste vertrouwen in politie

Turkse Belgen hebben het meeste vertrouwen in politie

Turkse Belgen hebben het meeste vertrouwen in politie

Print
Het vertrouwen van Turkse allochtonen in de politie is groter dan dat van de Vlamingen. Vlamingen en Marokkaanse allochtonen hebben ongeveer evenveel vertrouwen in de politie. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Hasselt.

Onderzoeker Maarten Van Craen en hoogleraar Johan Ackaert ondervroegen 740 Turkse en Marrokaanse allochtonen en Vlamingen in minder welgestelde buurten van Genk en Houthalen-Helchteren. De resultaten staan in het tijdschrift Panopticon.

Behandeling

Ietwat verrassend blijkt uit het onderzoek dat 61 procent van de Turkse allochtonen veel tot heel veel vertrouwen heeft in de politie. Bij de Marokkaanse allochtonen is dat 46 procent, bij Vlamingen 49 procent.

Slechts 18 procent van de Turkse allochtonen zegt weinig of heel weinig vertrouwen te hebben in de politie. 23 procent van de Marokkaanse Belgen en de Vlamingen wantrouwt de politie.

Allochtonen en Vlamingen die regelmatig de moskee of de kerk bezoeken, hebben meer vertrouwen. Voor allochtonen is vooral de wijze waarop ze zich behandeld voelen door de politie, het lokale bestuur en de samenleving belangrijk voor het vertrouwen.

"Opvallend is dat oudere allochtonen meer vertrouwen hebben in de politie dan jonge allochtonen en dat dat komt doordat oudere allochtonen zich over het algemeen veiliger voelen. Bij Vlamingen is dat net het omgekeerde", zegt Van Craen.

.

Nu in het nieuws