"Resultaat van smogalarm is marginaal"

Resultaat van smogalarm is marginaal

"Resultaat van smogalarm is marginaal"

Print
De automobilistenorganisatie Touring gelooft niet dat de uitstoot van fijn stof zal verminderen door het smogalarm, dat sinds 6 uur vanmorgen opnieuw van kracht is. Als het alarm geldt, geldt ook een maximumsnelheid van 90 km/u op de meeste ring- en snelwegen. "Wij vinden dat een flutmaatregel, omdat het resultaat van die maatregel marginaal is", aldus Moniek Denhaen van Touring.

"Fijn stof komt uit verschillende bronnen: industrie, landbouw, huisverwarming en uiteraard ook verkeer. Maar men beperkt zich weer tot één enkele doelgroep, alsof de automobilist alles kan oplossen", zegt Denhaen.

30 procent

Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) denkt er anders over. "Een dieselwagen die zijn snelheid aanpast van 120 naar 90 km/u, stoot tot 30 procent minder fijn stof per afgelegde kilometer uit."

"Het smogalarm is ook maar één element uit een plan over fijn stof van de Vlaamse regering, en daarin zitten uiteraard ook structurele maatregelen."

Verlenging?

Als de fijnstofvoorspellingen niet verbeteren, wordt het smogalarm mogelijk nog verlengd tot zondag. IRCEL zal daar morgen over beslissen.

Men benadrukt bij IRCEL ook dat er voorlopig geen sprake is van alternerend rijden in Brussel. Daarvoor moet de drempel van 100 microgram per kubieke meter fijn stof overschreden worden en dat lijkt onwaarschijnlijk.

MEEST RECENT