"5.000 euro voor borst en 500 voor tepel"

Een rekening van 5.500 euro kreeg kankerpatiënte Ria (22) gepresenteerd voor een complete borstreconstructie met eigen weefsel. ”Dat is geen uitzondering. Voor heel wat vrouwen blijft zo’n ingreep onbetaalbaar”, zegt Anita Van Herck van de Antwerpse patiëntenvereniging Naboram.

ssimons

Elk jaar krijgen 2.000 vrouwen in Vlaanderen een borstreconstructie na kanker. Dat kan met implantaten, maar steeds meer vrouwen (zo’n 800 à 900) verkiezen een borst ’van zichzelf’. Daarbij wordt eigen huid-, veten spierweefsel gebruikt van bijvoorbeeld de onderbuik. Dat geeft minder risico’s op verwikkelingen en een mooier resultaat, maar ook de factuur kan door de hoge ereloonkosten enorm oplopen.

“Dat kan variëren van 800 tot 3.333 euro voor de eerste ingreep, afhankelijk van het ziekenhuis en de techniek”, zo becijferde de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) in zijn jaarlijkse onderzoeksrapport. ”Dat is gerekend zonder de kosten voor de verdere ’afwerking', zoals het tatoeëren van de tepel en het symmetrisch maken van beide borsten”, legt Ward Rommel van VLK uit. Sinds december voorziet het Riziv wel in een terugbetaling, maar die voldoet volgens VLK helemaal niet.

Anita Van Herck kreeg jaren geleden een borstreconstructie met eigen weefsel en begeleidt vandaag lotgenotes. ”Sommigen aanvaarden het verlies van een borst als een prijs die ze voor hun leven betalen. Maar de meeste vrouwen verlangen een reconstructie. Vooral de jongere vrouwen of alleenstaande moeders stellen de ingreep om financiële redenen uit. Wij raden vrouwen ook aan om eerst te gaan ’shoppen’: de ereloonsupplementen lopen per ziekenhuis enorm uiteen.”

Prostaatkanker

Een gelijkaardig verhaal tekent zich af bij de prostaatkankerpatiënten, de meest voorkomende kanker bij mannen.

In Vlaanderen gebeuren naar schatting zo’n 2.000 operaties per jaar waarbij steeds vaker een dure robot wordt ingezet. ”De patiënt betaalt 1.200 euro terwijl de techniek nog experimenteel is en de patiënt dus niets zou mogen kosten.”

KVHo

Nu in het nieuws