Donkere wolken boven autosalon van Detroit

Donkere wolken boven autosalon van Detroit

Donkere wolken boven autosalon van Detroit

Print
Het jaarlijkse autosalon van Detroit start zondag wel onder een bijzonder slecht gesternte. De autoverkoop is in de VS dramatisch gedaald, voor sommige merken zelfs met meer dan de helft. Met name de Amerikaanse autoproducenten vragen zich af of ze het volgende autosalon van Detroit nog wel halen.

Traditioneel is het autosalon van Detroit de hoogmis van de Amerikaanse auto-industrie, maar deze editie zou wel eens als begrafenismis de geschiedenis kunnen ingaan.

Sober

Het is dan ook slecht gesteld met de Amerikaanse grote drie. Terwijl Ford zich nog probeert te redden zonder overheidssteun moest General Motors op de knieën om met behulp van overheidsgeld de komende weken door te komen. Van Chrysler wordt zelfs hardop geroddeld dat het merk het volgende autosalon van Detroit zelfs niet meer haalt. De meeste exposanten op het salon houden het heel sober. Enkele merken sturen zelfs hun kat: Land Rover, Rolls-Royce en Nissan zijn niet eens aanwezig.

Ook bij de consumenten blijft de onzekerheid. Zo blijkt uit een recente enquête dat ruim de helft van de Amerikanen de beslissing om een auto te kopen, uitstelt. Ruim een vijfde van de werknemers in de Amerikaanse auto-industrie vreest zelfs voor zijn job.

Het grote aantal ontslagen in de autosector heeft er alvast voor gezorgd dat de staat Michigan in snel tempo ontvolkt.Er zijn twee keer zo veel mensen die de staat verlaten dan er zich vestigen.

Hybride

Tot overmaat van ramp geeft een groot aantal Amerikaanse automobilisten aan zijn gading niet te vinden. Daar komt wellicht verandering. De benzineslurpende terreinwagen heeft afgedaan. Alle aandacht gaat deze editie naar de hybride auto, een technologie waarbij een ontploffingsmotor wordt gekoppeld aan een elektromotor.

Bovendien blijft het deze keer niet bij woorden alleen. Zo zijn er de Ford Fusion en Mercury Milan met hybride aandrijving, stelt Toyota de nieuwe Prius voor, pakt Honda uit met de Insight en heeft Lexus voor het eerst een auto die alleen ontwikkeld werd als hybride auto.

Hybride auto’s moeten ook zorgen voor de reconversie van de staat Michigan. Zo heeft een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van batterijen voor hybride voertuigen, aangekondigd een fabriek te willen bouwen in Michigan. 14.000 mensen zouden daar aan de slag kunnen.

Guido CLOOSTERMANS

.

Nu in het nieuws