"Burgemeester mág betogers AEL geen ordedienst opleggen"

Burgemeester mág betogers AEL geen ordedienst opleggen

"Burgemeester mág betogers AEL geen ordedienst opleggen"

Print
Antwerpen - Antwerps burgemeester Patrick Janssens eist dat de Arabisch Europese Liga (AEL) een ordedienst van honderd man heeft voor de betoging van zaterdag. Advocate en specialiste in de wetgeving over betogingen Edith Flamand zegt dat het opleggen van zo’n ordedienst onwettelijk is.

Lees hier 'AEL maakt zich niet populair', het standpunt van redacteur Lex Moolenaar.
Lees hier ook Imams roepen moslims op om kalm te blijvenStrijdig

“Als de toelating afhangt van het beschikken over een eigen ordedienst, dan lijkt mij dit een verboden preventieve voorwaarde”, zegt Flamand. “Maar dat de organisatie voor een eigen ordedienst moet zorgen, is strijdig met de wetgeving”, aldus Flamand.

“Het decreet stelt dat de gemeente moet zorgen voor een goede ordehandhaving en dat de gemeente verantwoordelijk is voor de schade veroorzaakt door ’woelige samenscholingen’.”

Intimiderend

Niettemin wil Janssens een lijst met namen en adressen. “De vraag om een namenlijst voor te leggen, lijkt me een poging om bij eventuele schade die personen aansprakelijk te stellen voor daden gepleegd door anderen. Dit is dus intimiderend en komt neer op een preventieve maatregel die het betogingsrecht aantast.”

Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten, reageert ook verrast op de eisen van Janssens. “Dit is een nieuwigheid”, zegt de voorzitter. “Ik ken geen enkel voorbeeld waar dit al gebeurde.”

Overleg

AEL verwerpt de voorwaarde van de ordedienst. Het is bijgevolg nog niet duidelijk of de betoging zaterdag zal door gaan. De organisatie zat donderdagavond samen met burgemeester Janssens en de politie over de voorwaarden voor de betoging.

“Wij verzetten ons hiertegen”, zegt AEL-voorzitter Karim Hassoun. “Dit is een inbreuk op de privacy. Het recht om op straat te komen om een mening te vertolken, is een absoluut recht. Wij tolereren niet dat dit wordt ingeperkt door absurde eisen zoals een namenlijst van onze ordedienst. Het is de politie die de orde moet bewaken.”

PVdP, SVW

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio