Karel Geraerts: "Voorlopig klikt het niet"

Karel Geraerts: Voorlopig klikt het niet

Karel Geraerts: "Voorlopig klikt het niet"

Print
Veel voldoening hield Karel Geraerts aan de tweede helft van 2008 niet over. De middenvelder van Club moest meer dan hem lief was vrede nemen met een plaats op de bank. Daar had de ambitieuze Limburger het vreselijk moeilijk mee. Gisteren doorbrak Geraerts voor het eerst in maanden de stilte en gooide alle kwellende gedachten en nuchtere conclusies op tafel.

Hoe kijk jij op de heenronde terug?

“Persoonlijk kan ik niet tevreden zijn. Ten eerste kwam ik weinig aan spelen toe. Ten tweede was ik op het veld niet altijd even gelukkig. Daarvoor kijk ik gedeeltelijk in eigen boezem, maar er spelen duidelijk ook andere factoren mee.”

Welke factoren?

“Er staat geen ploeg op het veld. In vergelijking met sommige andere ploegen proberen elf spelers er het beste van te maken. Kijk, ik val de trainer of mijn medespelers niet aan. Dat is allerminst de bedoeling. Ik zeg gewoon wat ik zie. De teamgeest is goed. We hebben goeie voetballers, maar voorlopig klikt het niet op het veld. Ik vertel toch geen nieuwe dingen, dat zien jullie toch ook.”

Moet Club er een portie kwaliteit bijhalen?

“Dat is een van de zaken die me vreselijk staken na de wedstrijd tegen Standard. Zeggen dat ze in Luik meer kwaliteit hebben is makkelijk. In voetbal is het niet altijd de ploeg met de meeste kwaliteiten die het haalt. Je mag je niet zomaar neerleggen bij de situatie. Als ze tegen mij zeggen dat een bepaalde speler beter was, dan wil ik tussen de lijnen absoluut het tegendeel bewijzen.”

Voetbal je momenteel zelf scherp genoeg? In je Standardtijd leek je meer aanwezig in de duels.

“Als er de voorbije maanden iets misliep op het middenveld van Club, dan wees men naar Geraerts. Ik stond daar centraal op het middenveld niet alleen. Daar zijn meerdere opties geweest en daar hebben verschillende spelers gestaan. Ik vond mezelf niet minder dan andere spelers. Tegelijk besef ik dat ik inderdaad een hoger niveau kan halen. In de duels kon het misschien steviger. Alhoewel... Als je altijd twee meter te laat komt, dan kan je niet in duel gaan. Weet je wat het grote verschil is met mijn topperiode in Standard? Daar liep ik in de lengte van het terrein. Dat betekent dat het op de flanken goed zat. Met Conceiçao en Rapaic stonden er spelers die offensief een meerwaarde brachten. Terwijl achter mij nog een heel kader stond dat serieus wat stoten kon verdragen. Dat werd opnieuw duidelijk in onze laatste thuiswedstrijd tegen Standard. Achteraan werd tegen Akpala en Sonck man-op-man gespeeld. Kortom, die mannen hebben geen verdedigende middenvelder nodig om hen te helpen. Defour moest praktisch nooit bijspringen. Bij Club loop ik momenteel van links naar rechts en kom ik overal te laat. Dat betekent dat ik veel gaten moet dichten en corrigeren. Dat is het grote verschil.”

Op welke positie kom jij in Brugge het best tot je recht?

“Ik ben iemand die graag loopt en diep gaat. Een speler die de bal vraagt, die andere spelers kan bedienen en in de combinatie liefst in één tijd speelt. Als dat niet kan, dan rendeer ik best als verdedigende middenvelder.” Is het een motie van wantrouwen dat Club juist voor die positie versterking zoekt? “Het is hun goed recht om er iemand bij te halen. Dan hebben ze vijftien middenvelders in de plaats van veertien. De simpele vraag die ik mezelf daarbij stel, is: welke spelers passen wel goed in dit systeem, bij deze manier van spelen? Onze spitsen renderen het best in een 4-4-2 terwijl de meeste van onze middenvelders zich het best in een 4-3-3 in hun sas voelen. Vroeg in het seizoen won Club matchen dankzij een goeie organisatie. Nadien kwamen er door omstandigheden veel wisselende posities, maar zo kweek je geen automatismen. Door de komst van een extra verdedigende middenvelder laat ik me persoonlijk allerminst demotiveren. Ik start 2009 met een boel goeie voornemens en werk op training keihard. Ik zal het hen zeker niet makkelijk maken. Zo zit Karel Geraerts niet in mekaar.”

Hoe lang mag het pendelen tussen bank en ploeg voor jou nog blijven duren?

“Ik kreeg nog van niemand in Brugge het signaal dat ze niet tevreden zijn over mij. Alleen stelde ik vast dat ik in de heenronde te lang op de bank zat. De motivatie om de tweede helft van het seizoen aan te vatten is bijzonder goed. Ik zal er alles aan doen om me weer in de ploeg te knokken. Wat er ook gebeurt, wie er ook bijkomt. Ik heb er echt zin in. De balans wordt pas in mei gemaakt, net als die van Club. De laatste weken verloren we door blessures veel punten. Tel die punten erbij en we stonden nu minstens één plaatsje hoger.”

MEER VOETBALNIEUWS