"De weegschaal kon m’n gewicht niet meer aan"

De weegschaal kon m’n gewicht niet meer aan

"De weegschaal kon m’n gewicht niet meer aan"

Print
Januari, maand van de goede voornemens. Uw krant stelde u zaterdag vijf lezers voor die in 2009 de strijd tegen de kilo’s zullen aangaan. Om hen en misschien ook wel u te inspireren geven we de dieetgeheimen van politicus Geert Lambert prijs.

“Ik was preses van mijn studentenclub”, vertelt de politicus van SLP (vroeger Vl.pro, daarvoor Spirit). “Ze noemden me de preses van cola en chips, omdat dat vaak de enige voedingsstoffen waren die ik op een dag dronk en at.”

“Na mijn studie klom mijn gewicht voor de eerste keer boven de 100 kilo. Dat was een psychologische drempel. Ik besloot op mijn voeding te letten. Ik viel 20 kilo af, maar toen ik na een vakantie drie kilo bijgekomen bleek, kreeg ik een klop van de hamer en zei ik foert tegen mijn dieet. Ik zat snel weer boven de 100 kilo.”

“Vergaderingen, meetings, veel rijden met de auto: ik draaide lange dagen en propte me vol met snacks. Logisch dat de kilo’s zich opstapelden.”

Maagverkleining

“Op een dag ging ik nog eens op de weegschaal staan en stelde vast dat ze mijn gewicht niet meer kon aangeven, wat betekende dat ik boven de 150 kilo zat. Toen dacht ik voor het eerst: misschien zou een operatie een oplossing kunnen zijn.”

Veranderde smaak

“Op 5 februari 2008 ging ik onder het mes voor een maagverkleining. Die ingreep kostte me na tussenkomst van het ziekenfonds zo’n 3.000 euro. De eerste zes weken na de operatie kon ik geen vast voedsel tot mij nemen en moest ik me beperken tot yoghurt, fruitsapjes en soep. Nadien ging het veel vlotter. Ik eet nu veel kleinere porties, en ook trager. Wat me verbaast, is mijn veranderde smaak. Ik mag alles eten, maar ik lust niet alles meer. Als iets te zoet, te vet of te zwaar is, krijg ik het niet meer binnen.”

"Geen seconde beklaagd"

“Ik ondervind vrijwel geen ongemakken van de operatie. Ik heb geluk, want ik weet dat andere patiënten soms met complicaties geconfronteerd worden. Zo krijgen sommigen een maagbloeding en moeten opnieuw onder het mes. Maar ik heb me die operatie nog geen seconde beklaagd. Ik ben ervan overtuigd dat ik op een andere manier niet zo drastisch had kunnen afvallen."

TDS

.

Nu in het nieuws