Sauwens: "Wegenwerken 20 procent goedkoper"

Print

Sauwens: Wegenwerken 20 procent goedkoper

“De crisis en scherpe concurrentie waardoor aannemers hun orderboeken willen vullen, en de prijsdaling van olie, asfalt, staal en ijzer maakt dat wegenwerken vandaag minstens 20 procent goedkoper zijn. Voor openbare besturen loont investeren nu meer dan ooit.” Dat zegt Johan Sauwens (CD&V).

Hij mag dan veel meer kennen van politiek dan van voetbal, Vlaams parlementslid en Bilzens burgemeester Johan Sauwens (CD&V) draagt de Cruijffiaanse uitspraak ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ dezer dagen hoog in het vaandel. “Door de economische situatie schrijven aannemers met bijzonder scherpe prijzen in op aanbestedingen”, weet Sauwens na een bevraging naar de recente aanbestedingen in november en december bij openbare besturen. “De offerteprijs ligt gemiddeld meer dan 20 procent lager dan de kostenraming bij de opmaak van het dossier een half jaar geleden.”

Drie redenen

De confederatie Bouw bevestigt deze tendens. “Er spelen drie redenen”, zegt directeur Rik Mondelaers. “Eén: de crisis waardoor aannemers hun orderboeken willen vullen en dus scherpe prijzen hanteren. Twee: de scherpe concurrentie want in november en december hebben besturen massaal veel aanbesteed. En drie: de daling van de olieprijs waardoor transport van en naar de werven beterkoop wordt, gekoppeld aan de prijsdaling van materialen als asfalt, staal en ijzer. Bitumen bijvoorbeeld - de grondstof van asfalt - is van oktober tot december in aankoopprijs met 30 procent gezakt.”

Mondelaers voegt er wel aan toe dat de orderboeken van de grote wegenbedrijven tot de zomer vol zitten, maar dat het vooral de middelgrote en kleine aannemers zijn die momenteel massaal intekenen op aanbestedingen.

Nu investeren!

Johan Sauwens roept gemeenten en hogere overheden op om nu te investeren. “Omdat dat loont: de besturen besparen en de aannemers blijven aan het werk als die noodzakelijke investeringen in wegen en rioleringen nu worden gedaan”, zegt hij. “Dat is ook de reden waarom wij in Bilzen in de begroting 2009 maar liefst 18,5 miljoen euro hebben ingeschreven voor investeringen. Van dat bedrag is meer dan tweederde bedoeld voor wegen- en rioleringswerken.” Particuliere markt stabiel.

Het vooruitzicht op lagere hypothecaire leningen, de vele fiscale voordelen en premies, en de op stapel staande btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor de eerste schijf van 50.000 euro bij nieuwbouw, maakt dat het volgens Sauwens ook voor particulieren interessant wordt om hun bouwplannen door te zetten.

Yves LAMBRIX

Nu in het nieuws