Franse minister 5 dagen na keizersnede aan het werk

Print

Franse minister 5 dagen na keizersnede aan het werk

Rachida Dati stal woensdag de show op de eerste Franse ministerraad van 2009. De glamoureuze minister van Justitie ging na amper vijf dagen bevallingsverlof weer aan de slag. De 43-jarige schone was vorige vrijdag met een keizersnede bevallen van een dochtertje, Zohra.

Rachida Dati blijft maar over de tongen gaan in Frankrijk. Eerst omdat ze maar niet wilde zeggen wie de vader van haar kindje is, nu omdat ze nog geen week thuis blijft na haar toch wel zware bevalling. De vroegere protégé van president Sarkozy - die uit een Algerijns-Marokkaans gezin met 12 kinderen stamt - had eerder al aangekondigd dat ze maar één week bevallingsverlof zou nemen. Haar moeder ging vroeger ook vaak na een paar uur al weer aan de slag.

Woede

Met haar mini-verlofje haalt ze zich de woede van enkele vrouwenorganisaties op de hals. Die vinden dat de minister met haar daad het belang van het zwangerschapsverlof miskent. Lea Vanschoenwinkel - voorzitster van de Limburgse Vrouwenraad - is het daar helemaal mee eens: “Wat Dati gedaan heeft, vind ik schandalig. Je mag van een minister toch verwachten dat ze het goede voorbeeld geeft. Wat als er ooit moet gepleit worden voor een uitbreiding van de moederschapsrust?

Dan komt ze compleet ongeloofwaardig over. Bovendien heeft zo’n kleine baby toch ook een paar maanden behoefte aan z’n moeder. En dan te bedenken dat we hier voorlopig alleen maar kunnen dromen van het Noorse systeem, waar vrouwen een heel jaar kunnen thuisblijven en mannen minstens zes weken krijgen.”

Nu in het nieuws