Crematoria overbelast door winteroverlijdens

Print

Crematoria overbelast door winteroverlijdens

De aanhoudende koudegolf zorgt voor een verhoogd aantal overlijdens in ons land. De jaarwisseling is sowieso al een piekperiode, maar crematoria noteren nu tot 40% meer aanvragen, met als gevolg dat er kleine wachtlijsten ontstaan. Aan de nabestaanden wordt gevraagd om zich flexibel op te stellen. De begrafenissen kunnen ondanks de bevroren grond gewoon doorgaan.

“Niet allemaal op de middag aub”

De ovens van de twee Antwerpse crematoria van intercommunale IVCA in Wilrijk en Turnhout zaten gisteren en vandaag helemaal volgeboekt. “Normaal doen wij 110 à 120 crematies per week, nu zitten wij al aan 152 crematies deze week”, vertelt Chris Leysen van het crematorium in Wilrijk. “Donderdag en vrijdag zijn traditioneel de dagen van de meeste uitvaarten. Ook begin volgende week is het nog razend druk.

Wachttijden

Omdat wij in Wilrijk beschikken over vijf ovens die van 7.30u ’s morgens tot 17u ’s avonds werken, blijven onze wachttijden beperkt. Een volledige crematie met nabehandeling neemt twee uur in beslag, maar in de praktijk kunnen wij elke vijf kwartier een nieuw lichaam invoeren. Over een hele dag gespreid kunnen wij 40 stoffelijke overschotten verassen. Dankzij onze grote capaciteit blijft het ongemak beperkt.”

De crematoria roepen nabestaanden op om hun dierbaren in deze piektijd meer gespreid te laten cremeren. “De meesten willen op de middag, na de kerkdienst. Maar dat gaat nu niet altijd”, klinkt het in het crematorium van Turnhout. “Wij zitten al een dag of drie volgeboekt. Vandaag en maandag zijn ook al compleet volzet.”

Begrafenisondernemers

“We moeten stro op kuilen leggen”

De zware vorst in de grond leidt niet tot uitstel van begrafenissen. De grafmakers nemen hun voorzorgen en leggen stro, bladeren of hooi om de grond zacht te houden. “Als we kuilen te kort komen en we geraken echt niet in de grond met onze schop, zetten we de machines in zoals de breekhamer”, vertelt Tony Peustjens, ploegbaas van de grafmakers op de stedelijke begraafplaatsen in Wilrijk en Hoboken. “Dankzij de moderne werktuigen moet geen enkel stoffelijk overschot gedwongen bovengronds blijven liggen door de langdurige vorst.”

Volgens Sigrid Quirijnen van Quirijnen Uitvaartzorg in Brasschaat was het bij hen vooral in december erg druk. “Tussen kerst en nieuw werken de grafmakers maar twee dagen op de vijf, met als gevolg dat het allemaal wat samenloopt.”

Periode

Bij begrafenissen De Cock in Hoboken hebben ze het wel opvallend drukker. “In periodes van weersveranderingen, zoals de overgang van kou naar warm, sterven de meeste mensen. Maar nu denk ik echt dat het van de langdurige vorst is.”

“Het zijn heel oude mensen, die blijkbaar toch moeite hebben met die extreme vorst”, weet Benny Baudewijns van het rouwcentrum in Dilbeek. “Voor mij is het enige probleem de wachttijden in de crematoria, die in het Brusselse tot een week kunnen oplopen.”

.

Nu in het nieuws