Vrieskou en droge lucht versnellen griepepidemie

Print

Vrieskou en droge lucht versnellen griepepidemie

De drempel voor een griepepidemie wordt normaal gezien volgende week overschreden. Dat zeggen zowel het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid als viroloog Marc Van Ranst. De koude en droge lucht doen het virus prima overleven.

Het aantal griepgevallen in België gaat al enkele weken in stijgende lijn. Per 100.000 inwoners telden artsen afgelopen week 122 keer griep. De drempel voor een griepepidemie ligt op 148. “De heropening van de scholen na de kerstvakantie kan de griepepidemie nog versnellen”, zegt Viviane Vancasteren van het WIV.

Griepjaar

2009 zou wel eens een bijzonder pittig griepjaar kunnen worden. In onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland, waar er al een griepepidemie woedt, is te zien dat de getroffenen enkele dagen langer moeten uitzieken dan bij een doorsnee griep.

Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) geven de cijfers van de Grote Griepmeting, waaraan 8.000 Vlamingen deelnemen, aan dat 0,7% van de Vlamingen vandaag griepsymptomen vertoont. Waarschijnlijk volgende week zullen we de epidemische drempel van 1% bereiken. Professor Van Ranst vindt het te vroeg om uitspraken te doen of het een sterk of een zwak griepjaar wordt, maar de omstandigheden geven het doemscenario gelijk. ”Het klopt dat virussen goed gedijen in de vrieskou. Als we dan ook nog eens met z’n allen lekker binnen gaan zitten aan de verwarming, verspreidt het virus zich nog sneller. Met de zware vriestemperaturen is de afweer in onze neus wat minder.”

Griepvrij

“Of je nu lang of kort ziek bent van een griep, hangt volledig af van persoon tot persoon. 65-plussers zijn sowieso gevoeliger. Wie al verscheidene jaren griepvrij is, zal doorgaans iets langer ziek in zijn bed steken.” Volgens viroloog Van Ranst is de Vlaming afgelopen jaren verwend. ”In 2008 was er zo weinig griep, dat het in 2009 alleen maar slechter kan worden.”

Nu in het nieuws