Met Theo Coenaerts sterft laatste ontslijker

Met Theo Coenaerts sterft laatste ontslijker

Met Theo Coenaerts sterft laatste ontslijker

Hemiksem - In Hemiksem vindt zaterdag de uitvaart plaats van Theo Coenaerts (77), stichter van stomerij Sint-Bernard. Maar Theo oefende tot hij een vijftiger was nog een ander, heel bijzonder beroep uit. Hij was de laatste telg van de generatie ontslijkers.

Meer dan honderd jaar heeft de familie Coenaerts met haar bootjes de Schelde afgevaren. Eerst voor het vervoer van zand, later als ontslijkers. De ontslijkers waren de voorlopers van baggeraars. Ze voeren met een bootje de Schelde af om met een sterke waterstraal aan bedrijven de laad- en losplaatsen slibvrij te maken. “Ze werkten onder meer voor de scheepswerven en steenbakkerijen, Bekaert, Cockerill en heel wat bedrijven in Burcht en op Sint-Anneke”, vertelt Theo’s weduwe Maria Van Dyck.

Vergetelheid

Met de komst van machines en bedrijven die zelf een installatie gingen bouwen, geraakte het beroep in de vergetelheid. ”Met hetzelfde bootje als zijn grootvader, een tjalk, heeft ook Theo nog lang gewerkt. Hij was amper twaalf toen hij mee werd ingezet.”

In 1958 stapte Theo van het vuile, slijkerige werk in de wereld van propere was. In zijn geboortedorp richtte hij in de Heuvelstraat droogkuis-nieuwkuis Sint-Bernard op. ”Maar in het weekend bleef hij doorwerken als ontslijker. Mijn man werkte zeven dagen op zeven. Hij cijferde zichzelf altijd weg, zelfs toen hij ziek was. Hij leed al tien jaar aan dementie. Hij is op kerstdag in mijn armen gestorven”, treurt zijn weduwe.

Hemiksem Plage

Oudere Hemiksemnaren zullen zich Theo nog herinneren als de zoon van de uitbaters van ’Hemiksem Plage’. Aan de overkant van de Schelde startte Theo’s vader, ‘de Kezze’, een zwembad. Het werd al gauw een nieuw Sint-Annastrand. ”Theo ging toen als kleine jongen met zijn kano de mensen in Hemiksem halen. Maar er kwam snel een einde aan, in het begin van de oorlog werd alles verwoest.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio