Leterme naar Europese Commissie, De Gucht blijft

Print

Leterme naar Europese Commissie, De Gucht blijft

Niet minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) maar wel Yves Leterme (CD&V) trekt naar de Europese Commissie eind dit jaar. Dat scenario wordt ons bevestigd in kringen dicht bij de ex-premier.

Bij de regeringswissel Leterme/ Van Rompuy werd opnieuw afgesproken dat Karel De Gucht eind 2009 Europees Commissaris zou worden. Hij zou dan op zijn beurt op Buitenlandse Zaken opgevolgd worden door een CD&V’er, waarschijnlijk Yves Leterme.

Bij Open Vld kon men gisteren evenwel horen dat Karel De Gucht er nu toch aan denkt om vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken te blijven.

Onbetwiste nummer één

Daar zijn twee goede redenen voor. Hij is eindelijk, na het vertrek van Patrick Dewael, de onbetwiste nummer één van Open Vld in de regering, iets wat hij al lang ambieert. En in de tweede helft van 2010 zit België de Europese Commissie voor. Dan is er een glansrol weggelegd voor de minister van Buitenlandse Zaken.

Karel De Gucht bevestigt dat het inderdaad best mogelijk is dat hij in de regering blijft. In dat geval zou de CD&V de nieuwe Europese Commissaris mogen aanwijzen. En dan denkt men dus aan Yves Leterme.

Als een vis in het water

Dit scenario werd ons gisteren ook uitdrukkelijk bevestigd in kringen dicht bij Yves Leterme. Daar wijst men er bovendien op dat Leterme in feite een EU-ambtenaar is, dat hij de Europese dossiers op de voet volgt, en dat hij zich als een vis in het water voelde op Europese toppen.

ED

MEEST RECENT