België wil Palestijnen evacueren, C-130 mag niet opstijgen

Print

België wil Palestijnen evacueren, C-130 mag niet opstijgen

België wil kinderen die gewond raakten bij de bombardementen en beschietingen in de Gazastrook voor verzorging naar ons land overbrengen. Vrijdag moest een C-130 met een team van B-Fast naar Egypte vertrekken om de omstandigheden voor een optimale evacuatie te bekijken. Het toestel kan echter niet opstijgen vooraleer de nodige formaliteiten in orde zijn. De legertop sluit een vertrek voor zaterdagmiddag uit. Ondertussen hervat de VN de hulpverlening in Gaza.

Lees: Israël legt VN-resolutie naast zich neer
Lees ook: Hamas krijgt ook online de volle laag

Het legervliegtuig moet een tiental leden van B-Fast (Belgian First Aid and Support) en humanitair materiaal transporteren. De verkennersploeg legt ondermeer ook contacten leggen met de Egyptische autoriteiten. Als dat team haar fiat geeft, kan er vervolgens een medisch vliegtuig vanuit Brussel vertrekken. Dat toestel moet een tweetal zwaargewonde en vijf lichtgewonde Palestijnse kinderen overbrengen naar ons land.

Begin deze week legde België de kwestie al eens voor aan de Europese Commissie en Tsjechië, dat momenteel voorzitter is van de EU. Ons land hoopt dat er een gecoördineerde Europese actie komt om Palestijnse kinderen weg te voeren uit de regio.

Buitenlandse Zaken wilde echter niet wachten tot andere landen eindelijk op de kar springen en schoot bijgevolg zelf al in actie.

.

Nu in het nieuws