Rusland wil onder voorwaarden weer gas leveren aan EU

Print

Rusland wil onder voorwaarden weer gas leveren aan EU

Er lijkt nu toch een doorbraak te komen in het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne, dat sinds een paar dagen een groot deel van Europa in haar greep houdt. De topmannen van het Russische Gazprom en het Oekraïense Naftogaz zouden een akkoord hebben over de doorvoer van gas door Oekraïne naar de EU-landen.

Donderdagochtend hadden Alexei Miller van Gazprom en Oleh Dubina van Naftogaz een onderhoud in Moskou. In de namiddag volgde een nieuw gesprek in het Europees parlement, waarbij onder meer ook voorzitter van de Europese Commissie Barosso bemiddelde.

Onafhankelijke waarnemers

Gazprom zou de aardgaslevering willen hervatten als Oekraïne tenminste onafhankelijke waarnemers toelaat die er op moeten toezien dat Oekraïne geen gas dat bedoeld is voor de EU zelf illegaal aftapt.

Gazprom heeft er alle belang bij om de EU terug van gas te voorzien omdat het bedrijf met een grote schuldenberg zit. Als bepaalde landen beslissen om elders aardgas aan te vragen zal het bedrijf het hoofd moeilijk boven water kunnen houden.

Tekort aan aardgas in Balkan

Een snelle doorbraak was noodzakelijk want heel wat landen in de Balkan en het voormalige Oostblok zijn grotendeels afhankelijk van Russische gas en zat bijna door hun voorraad. Tijdens de ongeziene koudegolf komt een tekort aan energievoorraden erg ongelegen.

Nu in het nieuws