Politieagenten klissen internetkrakers in Retie

In Retie zijn dinsdagavond twee Poolse mannen kort opgepakt en weer vrijgelaten. Ze probeerden in te breken op draadloze internetnetwerken. Het duo van 29 en 42 jaar oud zat in een bestelwagen in een zijstraatje van de Slijkstraat met een laptop.

“We pakten ze op na een telefoontje van een alerte burger. Het gaat om Polen die legaal in ons land verblijven: ze werken bij een Arendonks bedrijf. Voor zover we kunnen nagaan, hebben ze geen strafregister in België”, zegt Roger­ Horemans, woordvoerder van de politie in Arendonk.

Of de twee vervolgd worden, is nog niet beslist. Hun laptop werd in beslag genomen en zal onderzocht worden door de Computer Crime Unit van de politie. De rechercheafdeling van de politie geloofd niet dat de Polen grote criminelen zijn die tot een of andere bende behoren.

Snippers

De politie merkt wel op dat wie onbeveiligd draadloos surft persoonlijke of financiële gegevens te grabbel gooit. Daarmee kunnen computerspecialisten vervolgens aan de slag om via internet de bank­rekening van de argelozen te plunderen. “Het is zoals op vakantie gaan met de voordeur open”, zegt Roger­ ­Horemans.

“Wie onbeveiligd of te licht beveiligd draadloos surft, nodigt ‘sniffers’­­­ uit”, legt een computerspecialist uit. “Sommigen malen daar niet om, omdat ze menen dat iedereen die in hun straat passeert op het internet mag, maar ze realiseren zich wellicht niet dat de ‘sniffers’ alle vertrouwelijke gegevens, inclusief gebruiksnamen en wachtwoorden kunnen lezen. Plus kinderpornosites kunnen downloaden via andermans computer.”

Beveiliging

Er zijn twee soorten beveiligingen voor draadlozen surfers, WEP en WPA. “Negentig procent van de draadloze surfers werkt nog met WEP”, zeggen specialisten, “maar dat systeem is al jaren gekraakt. Beveilig je dus beter met WPA.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio