Molse slagwerkers halen Kroatische media

Zes gedreven muzikanten vertrekken woensdag naar Kroatië voor een internationaal percussiefestival. De heren geven er een hele week lang een stevige lap op tijdens vier concerten. Ze halen er zelfs de nationale radio en tv.

De Internationale Week voor Percussie-ensembles brengt het kruim van de slagwerkwereld bij elkaar in Kroatië, Slovenië en Oostenrijk. In België vinden we de meest getalenteerde percussionisten in de Molse Academie voor Muziek en Woord. Het Mol Percussion Orchestra repeteert elke maandagochtend in klas 1. De groep bestaat uit zes gedreven muzikanten die hun sporen al lang verdiend hebben, maar toch gezellig samen willen blijven musiceren.

Modder

Allen geven ze les of zijn ze directeur van gerenommeerde muziekinstituten. Vanaf woensdag zijn Walter Mertens, François Tielemans, Luc Goos, vader Leo en zonen Tim en Tom Ouderits te volgen op de Kroatische radio en televisie. Tom vervangt Rudy Van der Veken, die werkt voor de Opera voor Vlaanderen, en geen hele week vrijaf kon krijgen.

“Het percussiefestival kan op veel bijval van de media rekenen in het buitenland”, vertelt Leo Ouderits, artistiek leider van het gezelschap. “Dat is hier in België helaas wel anders. Hoewel wij toch muziek maken die voor iedereen toegankelijk is, blijft het moeilijk om iets diepgaander werk in de ether te krijgen. Ze presenteren ons geen groot podium en dan kan je het wel vergeten. Misschien moeten wij met onze instrumenten eens een uurtje al spelend door de modder rennen, zoals de veldrijders! Wie weet krijgen we dan wel zendtijd op de vrt.”

Netwerken

De zes Kempense muzikanten spelen vier concerten in Kroatië, Slovenië en Oostenrijk. Leo Ouderits geeft op vrijdag nog een praktijkles aan conservatorium­studenten. De Molse muzikale talenten worden duidelijk geapprecieerd. “Het blijft toch een hele belevenis”, lachen de mannen. “Zo vaak kunnen we niet naar het buitenland. Maar volgend jaar gaat Leo met pensioen en dan gaat hij netwerken. Hopelijk kunnen we onze optredens dan uitbreiden.”

Wie het Mol ­Percussion Orchestra zelf aan het werk wil zien, kan op vrijdag 13 maart terecht in de Werft in Geel.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio