15 procent Belgen verslaafd aan internet

Print

15 procent Belgen verslaafd aan internet

Maar liefst 15 procent van de Belgische bevolking surft, chat en mailt dwangmatig. En dat aantal zal in 2009 verder stijgen, vreest Rudi Vansnick van de Internet Society Belgium (Isoc).

Lees ook: "Alleen als hij slaapt, zit hij niet voor zijn pc"

De symptomen van internetverslaving zijn dezelfde als een alcoholverslaving: mensen verzorgen zichzelf slecht en besteden meer tijd achter de computer dan ze willen. Een ander belangrijk kenmerk is dat ze nerveus worden als ze niet meer mogen internetten.

Het Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) Limburg is één van de weinige zorgcentra waar internetverslaafden in Vlaanderen terecht kunnen. “De begeleidingsaanvragen nemen toe”, zegt Marcel Van Hex van het CAD Limburg. “Tussen Kerst en Nieuwjaar kwam er nog een vraag van een 21-jarige jongen met internetverslaving. Het is verkeerd te denken dat het enkel jongeren treft. Internetverslaving is vooral een probleem van volwassenen.”

Rudi Vansnick van Isoc, een belangenvereniging voor internetgebruikers, dringt aan op een campagne door de overheid. “Het aantal probleemgevallen zal in 2009 hand over hand toenemen. Online sociale netwerken zoals Facebook en bedrijfsleiders die er een drama van maken als een werknemer een e-mail mist, werken verslaving immers in de hand.”

MEEST RECENT