Het Gesproken Dagblad maakt het bont in ‘Man Bijt Hond’

“Satire op tv is niet van deze tijd”, zei Herman Van Molle enkele jaren geleden in ‘De Laatste Show’, maar ‘Het Gesproken Dagblad’ bewijst al maanden dat het wél kan. De teksten van de vrijdagse ‘Man Bijt Hond’-rubriek zijn van de hand van Stijn Meuris, het zeurderige stemmetje is dat van ‘neveneffect’ Jelle De Beule.

wverhaert

Dat de ‘Man Bijt Hond’-rubriek slaagt waar volwaardige programma’s als ‘Verdeel en Heers’ en ‘Kopspijkers’ de mist ingingen, heeft verscheidene oorzaken. “Ten eerste duurt ‘Het Gesproken Dagblad’ amper vijf minuten”, legt De Beule uit.

“Het kost de kijkers weinig moeite om de rit uit te zitten en wij als makers krijgen niet de kans om in clichés te vervallen. En ten tweede durven wij álles aanpakken."

"We schoppen links én rechts en kaarten ook thema’s aan waar niet iedereen mee bezig is. In ‘Kopspijkers’ was dat laatste uit den boze en moest het voortdurend gaan over het spleetje tussen de tanden van Verhofstadt en het stemmetje van Museeuw.”

Buitenbeentje

Elke woensdag schuiven de mensen achter ‘Het Gesproken Dagblad’ -Meuris, De Beule, Joeri Weyn, Duncan Claeyssens en Paul Baeten Gronda - samen aan tafel. Na die brainstorm begint Meuris te schrijven.

“Achter mijn pc blijkt altijd dat ik de braafste ben,” zegt hij, “degene die af en toe lichtjes op de rem gaat staan. Het punt is: ‘Man Bijt Hond’ is een lief, zachtaardig, ethisch programma waar al elf jaar gemiddeld 900.000 mensen naar kijken."

"‘Het Gesproken Dagblad’ is echt een buitenbeentje op vrijdagavond. De rubriek is totaal anders dan de rest van het programma, en we beseffen maar al te goed dat ons publiek uit zowel lovers als haters bestaat. Er zijn kijkers die het geweldig vinden, maar er zijn er evenveel die zich iedere keer opnieuw verslikken in hun avondeten.”