1 / 3

Betoging AEL in Antwerpen tegen Israël loopt uit de hand

Zowel in Antwerpen als in Brussel is woensdagmiddag betoogd tegen de Israëlische beschietingen op Gaza. In Antwerpen liep de betoging, georganiseerd door de Arabisch-Europese Liga (AEL), helemaal uit de hand toen de betogers zich naar de joodse wijk probeerden te begeven. De politie was massaal aanwezig en trad hardhandig op. Rond 17 uur normaliseerde de situatie.

jrosquin

De protestactie begon rond 14 uur aan de Kerkstraat in Borgerhout. Rond 15.15 uur ontbond de politie de betoging. Daarop probeerden een tweehonderdtal, voornamelijk allochtone, jongeren zich naar de joodse wijk te begeven. Ter hoogte van de Franklin Rooseveltplaats liep de situatie helemaal uit de hand.

Foto's: Boelens

Nadat de manifestatie op de Kerkstraat werd opgeheven trok een honderdtal jongeren een spoor van vernieling langs de Turnhoutsebaan. Winkeliers waren gelukkig tijdig door de politie verwittigd en konden hun ramen en deuren afsluiten.

Joodse wijk gespaard

Via de Turnhoutsebaan trokken de relschoppers langs het Astridplein naar de Rooseveltplaats. Daar werden ze opgewacht door de politie die probeerden te vermijden dat het tot rellen in de joodse wijk zou komen.

Door de opstootjes op de Rooseveltplaats werd het openbaar vervoer danig in de war gestuurd. De politie probeerden de jongeren vervolgens terug te dringen in de richting van Borgerhout, waarna er zich een kat-en-muisspel tussen politie en relschoppers voltrok.

Herinneringen aan 2002

Sommigen vrezen dat de betoging nog kan ontaarden en herinneringen aan de rellen op de Turnhoutsebaan in 2002 steken de kop op. Om 17 uur probeerde een imam de jongeren te bedaren. Dat zou enige resultaten opleveren.

Foto: © 2008 - StampMedia

MEER OVER Israël