Ponton met vuurwerk vaart straks Schelde op

Aan kaai 128, in een uithoek van de Antwerpse haven, is een Nederlandse firma al dagen in de weer met bommetjes, vuurpijlen en ander geschut. En nee, de Nederlanders bereiden geen invasie op Antwerpen voor. Wél het spetterend vuurwerk, waarmee Antwerpen vannacht het nieuwe jaar wil inzetten.

jvandermosten

Lees ook hier meer over het vuurwerk vanavond aan de Schelde.

Aan kaai 128, voorbij het bioscoopcomplex Metropolis in de Antwerpse haven, ligt het ponton dat vanavond de Schelde opvaart. Van daarop zal de Nederlandse firma Laser Fireworks Europe twintig minuten lang vuurwerk de lucht in schieten.

Kaai 128 is afgesloten met een hek en het ponton wordt dag en nacht bewaakt. Daar is een goede reden voor. “Kijk”, zegt Jeroen Douw van Laser Fireworks Europe en toont een vuurwerkbol zo groot als een pompelmoes. “Als je hier een lucifer tegenhoudt, heb ik geen handen meer. En jij ook niet”, zegt hij tegen de fotograaf die een meter verder staat.Voorbereidingen

Sinds zondag is de Nederlandse firma bezig met de voorbereidingen voor het Antwerpse nieuwjaarsvuurwerk. In een grote trailer zitten medewerkers met engelengeduld elektroden aan stukken vuurwerk te knopen. Want elke vuurpijl gaat vanavond computergestuurd de lucht in. De elektroden en het vuurwerk worden los van elkaar vervoerd en worden pas op het allerlaatste moment aan elkaar geknoopt. “Voor de veiligheid”, weet Jeroen.

Elke vuurpijl krijgt dan een plekje op het ponton. Om kwart voor middernacht varen Jeroen en zijn team met het hele gevaarte de Schelde op. Voor het Steen laten ze het ponton achter en varen ze met een bootje terug. Want het vuurwerk zelf zullen ze bedienen vanuit hun ‘regiekamer’ in de trailer op kaai 128. Of alles gaat zoals het moet, zien ze met de camera’tjes die op het ponton staan.

Weerstation

“Het gebeurt dat een kist met een vuurpijl in brand schiet of zo”, zegt Jeroen. “Soms is het beter om die gewoon te laten uitbranden. Maar soms moeten we naar het ponton varen en blussen.” Er kan wel wat mis gaan, op zo’n vuurwerkevenement.

Twee jaar geleden werd het feest afgeblazen omdat het weer te slecht was. Maar dit jaar heeft Jeroen zijn eigen weerstation meegebracht. “Vanuit de trailer kunnen we nu zelf de wind meten. En tot 200 kilometer in de omtrek kunnen we een onweer zien aankomen.”

Om twintig over middernacht zit het werk van Jeroen en zijn team er op. Hebben ze nog tijd om op het nieuwe jaar te klinken? “Ja hoor”, zegt Jeroen. “Maar niet té lang. Want we beginnen meteen met opruimen. Daar zijn we toch ook anderhalve dag mee zoet.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio