1 / 3

Woedende oppositie verstoort benoeming Patrick Dewael

Kersvers premier Herman Van Rompuy heeft zijn regeerverklaring in de Kamer voorgelezen. Patrick Dewael werd eerder beëdigd als nieuwe Kamervoorzitter. Zijn benoeming kwam er na heel wat protest van de oppositie. Zij riepen Herman De Croo op om terug te keren als eerste burger van het land, maar die wilde niet.

kscherpenberg

Lees hier 'Vlijmscherpe Vervotte legt verscheurdheid bloot', het standpunt van redacteur Dirk Castrel.

In het begin van de zitting in de Kamer werden eerst vervangers (Ben Weyts, Patrick De Groot en Inge Somers) beëdigd. Ex-ministers Jo Vandeurzen en Inge Vervotte namen hun plaatsje in de kamer opnieuw in. Hun vervangers moesten dan weer vertrekken.

Protest

Vervolgens had Jean-Marie Dedecker meteen voor opschudding gezorgd. Hij noemde de benoeming van Patrick Dewael als nieuwe Kamervoorzitter 'onaanvaardbaar'. Ook Gerolf Annemans (Vlaams Belang) maakte amok. "Dewael was niet gemotiveerd als minister en had problemen met de politietop." Dedecker en Annemans zagen Herman De Croo liever terugkeren als eerste burger van het land. Vermits er geen tegenkandidaten waren, kon Dewael alsnog de eed afleggen.

Van Rompuy

Nadien nam Herman Van Rompuy, die de macht eerder op de dag kreeg overgedragen van Yves Leterme, het woord kort over van zijn opvolger als Kamervoorzitter. "Het economisch relanceplan en het recent afgesloten interprofessioneel akkoord moeten zo snel mogelijk worden uitgevoerd", zei hij. "De nieuwe regering moest snel tot stand komen, andermaal om in tijden van economische onzekerheid stabiliteit te geven." Ook nam hij meermaals het woord 'vertrouwen' in de mond. Zijn regeerakkoord kent amper verschillen met dat van Leterme I.

BHV

Van Rompuy bevestigde dat er in de zomer van 2009, na de regionale verkiezingen, een groep wordt opgericht die het dossier van Brussel-Halle-Vilvoorde moet aanpakken.

De premier zei ook dat er een onderzoekscommissie komt in de zaak-Fortis. Die moet dan wel onpartijdig kunnen werken en beroep kunnen doen op deskundigen.

Terugkeer Leterme?

Eerder zou zijn afgesproken, dat als Karel De Gucht (Open VLD) volgend jaar naar de Europese Commissie trekt, de portefeuille van Buitenlandse Zaken naar de CD&V zou gaan. De naam van Yves Leterme duikt al op als mogelijke opvolger, maar dan moet zijn naam in de Fortis-kwestie wel gezuiverd zijn.