“Job opgeven om voor zoon te zorgen”

Ouders van volwassen mentaal gehandicapte jongeren hielden dinsdag een fakkeloptocht in Zoersel. Onder het motto ’Voor hen is geen plaats in de herberg’ protesteerden ze tegen het feit dat hun kinderen vanaf hun 21ste te lang moeten wachten voor een degelijke opvang in een volwasseneninstelling.

Circa vijfhonderd manifestanten troepten dinsdagavond samen rond de Sint-Martinus-kerk in Halle-Zoersel. Gewapend met fakkels en slogans stapten ze richting de kerststal aan ‘t Boshuisje. Woordvoerster Gerd Claes was blij met de onverwacht grote opkomst van mensen uit heel Vlaanderen.

“Maar we laten het hier niet bij. In de loop van het voorjaar trekken we naar het Vlaams parlement om onze grieven kenbaar te maken. Tegen dan hopen we 40.000 handtekeningen te hebben verzameld voor onze actie ‘21 Wachtmaar!’ De wachtlijsten voor personen met een handicap zijn in vier jaar aangegroeid van 11.000 naar 14.000. We hopen dat de nieuwe Vlaamse minister van Welzijn het beter doet dan voorganger Steven Vanackere, die enkele uren geleden federaal minister werd”, merkte zij op.

Pol Van den Bos (52) uit Berchem is een van de manifestanten. “Onze zoon Joost is licht mentaal gehandicapt. Tot zijn 21ste werd hij opgevangen in het Medisch Pedagogisch Instituut Oosterlo in Geel. Hij wacht nu op een vaste opvang voor volwassenen. Voorlopig vindt hij onderdak in een kortopvang in Vollezele in Vlaams-Brabant. Als er geen definitieve oplossing uit de bus komt, moeten mijn vrouw of ik onze job opzeggen om onze zoon te kunnen verzorgen, terwijl ze dat in een instelling veel beter kunnen.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio