Nijlense meerderheid ontkent aanteigingen over financiële put

De komende jaren draaien voor Nijlen uit op een financiële catastrofe. Het failliet van de gemeente is niet meer veraf. Dat beweert althans raadslid René Van Goubergen (Open Vld). De meerderheid wijst de aantijgingen resoluut van de hand.

Van Goubergen is al enkele jaren kritisch over de gemeentelijke financiën, maar dit jaar trekt hij wel erg fel van leer. ”De financiën zijn zwaar ziek en het beleid dreigt uit te draaien op een catastrofe. Het failliet van de gemeente is niet meer veraf”, waarschuwt hij na analyse van de beleidsnota van de meerderheid.

Hij staaft zijn kreet met cijfers. ”De schuldenlast neemt volgende jaar met 8,5 miljoen euro toe tot meer dan 26 miljoen euro. Per Nijlenaar wordt de schuld dus zo’n 300 euro groter. De schulden afbetalen wordt heel moeilijk”, vreest Van Goubergen.

”Niet zo slecht”

Op de jongste gemeenteraad reageerde de meerderheid niet op de kritiek van de oppositie over de begroting. Aan de telefoon wil de burgemeester wel reageren. ”Niet investeren is ook niet goed”, antwoordt Paul Verbeeck (CD&V). ”En zo slecht ziet het er zeker niet uit. Anders hadden we vorig jaar nooit de personenbelasting verlaagd.

Als alle geplande investeringen inderdaad worden uitgevoerd, dan kloppen de cijfers die René Van Goubergen geeft. Maar waarschijnlijk zullen we al het geplande niet onmiddellijk realiseren. In elk geval zullen de interesten en aflossingen niet te zwaar wegen op het gemeentebudget. Dat is allemaal uitgekiend. Of er plannen zijn om de belastingen te verhogen? Absoluut niet aan de orde”, belooft Verbeeck.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio