Theobalduskapel doet dienst als cultuurtempel

De Theobalduskapel op de Koningin Elisabethlei in Turnhout wordt volgend jaar in gebruik genomen voor kleinschalige culturele activiteiten. Vzw De Scherf neemt de uitbating en organisatie op zich. “We hebben aan het schepencollege gevraagd om de kapel te mogen gebruiken voor culturele activiteiten”, vertelt Griet Mertens, voorzitter van vzw De Scherf.

De oude gotische kapel werd in de veertiende eeuw gebouwd en onderging een paar grondige restauraties. De laatste dateert van 1997. “We plannen geen bijkomende restauratiewerkzaamheden”, zegt Griet. “Een schilderbeurt en kleine herstellingen lijken nodig, maar er zijn heel wat gebruiksmogelijkheden.”

“De leden van onze vzw De Scherf zijn keramisten. We organiseren elk jaar een kunsthappening met tientallen kunstenaars. Daarnaast is er ruimte voor optredens van muziekensembles en koren. De akoestiek is zeer goed.” Cultuurcoördinator Nico Verhoeven houdt namens het stadsbestuur een oogje in het zeil. “De vzw heeft de toestemming om de kapel te gebruiken”, zegt hij. “We werken aan een officiële reglementering. Nadien kan de programmering starten.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio