Mobilithals steunt actie voor referendum

De verkeersgroep Mobilithals ondersteunt nu toch de actie van Open Vld en Vlaams Belang om een volksraadpleging te houden over de verdwijnpalen op de Grote Markt. Dat besloot de leiding nadat ze maandagavond bijzonder teleurgesteld terugkeerden van een overleg met de stad.

“Mobilithals distantieert zich van het referendum van oppositiepartijen Open Vld en Vlaams Belang”, klonk het vorige week nog. Dinsdagochtend maakte de groep een bocht van 180 graden: Mobilithals ‘steunt’ de actie om genoeg handtekeningen in te zamelen voor zo’n volksraadpleging.

“Ons uitgangspunt is de dialoog met de stad”, zegt Martin Margodt van Mobilithals. “De aangepaste verkeerssituatie in de Kerkstraat en Nonnenstraat hebben we zo kunnen bereiken. Maar het overleg van maandagavond met burgemeester Jan Peeters betekende een koude douche. We kregen de indruk dat hij het ons kwalijk neemt dat die partijen naar een referendum blijven streven. Dat is onze zaak niet.”

Niet zinvol

“Onze eerdere vraag om de situatie na een tijdje te evalueren, lijkt de burgemeester kennelijk ook niet langer zinvol te vinden. Als dat de nieuwe houding is, gaan we de lopende actie voor een referendum ondersteunen. We blijven a-politiek, maar het heeft nu eenmaal weinig zin een tweede parallelle actie op te starten”, zegt Margodt.

Burgemeester Jan Peeters (sp.a) van Herentals kijkt niet op van de wending. “Mobilithals is ontstaan uit het protest tegen de verdwijnpaal en pikt dat nu weer op. De groep dringt aan op een evaluatie, maar dat heeft weinig zin zolang de werf aan Prima-Lux nog loopt. En wat moet er geëvalueerd worden? De verdwijnpalen?”

Duizend handtekeningen

Na een week hebben al meer dan duizend Herentalsenaren hun handtekening gezet op de lijsten om een bindend referendum te organiseren tegen de verdwijnpaal op de Grote Markt. De politieke tegenstanders willen nog een referendum voor de verkiezingen van juni 2009.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio