Bekende Vlamingen pokeren op televisie

Sinds kort pikken - na NBC en Eurosport - ook de Vlaamse zenders 2BE, JIM en VT4 in op de wereldwijde heropleving van het pokerspel. En het blijft niet bij verslagen van internationale kampioenschappen: eind januari pakt 2BE uit met Late Night Stars of Poker, waarin ervaren pokerspelers, amateurs en BV’s het tegen elkaar opnemen.

ikerremans

De liefhebbers worden om de oren geslagen met toernooien zoals World Series of Poker, World Poker Tour en European Poker Tour. Op 2BE en JIM hoort daar zelfs commentaar bij. “Wij leveren kant-enklare toernooien”, zegt Ingrid Cleen van productiehuis Simpel Media, “en in overleg met de zenders zorgen we voor ondertiteling of voor een voice-over.”

Stoomcursus

Opmerkelijk is de manier waarop die toernooien in beeld gebracht worden. De spelers nemen plaats aan een tv-tafel, waarin camera’s verwerkt zitten. Als een speler zijn kaarten bekijkt, worden die zo ook voor kijkers thuis zichtbaar.

Op 2BE en JIM worden de toernooien van commentaar voorzien door autosportjournalist Peter Baert. “Ik heb een stoomcursus gekregen”, lacht hij. “Gelukkig maar, want poker kan erg complex zijn. Er komt wat geluk aan te pas maar het is méér dan dat. Vandaar dat er altijd een co-commentator naast me zit, een ervaren pokerspeler.”

Te laat?

Soms is dat Johan Bastiaens, die vorig jaar vierde eindigde op het Belgisch Kampioenschap. “Of de zenders niet wat laat zijn met het inpikken op de hype? Goh, zo’n vaart als in de Verenigde Staten of Nederland loopt het hier niet”, zegt hij. “Ik denk dat er aan de voorbije World Series meer dan vijftig Nederlanders hebben meegedaan, terwijl er uit België hoop en al twintig deelnemers waren. Dat de hype hier over zijn hoogtepunt heen is, zou ik dus niet beweren.”

Vandaar wellicht ook Late Night Stars of Poker, dat vanaf eind januari op 2BE te zien zal zijn. In het programma nemen zes weken lang twee ervaren pokerspelers, twee BV’s en twee amateurs die zich via het internet gekwalificeerd hebben het tegen elkaar op. De zevende aflevering is een finale waarin de zes winnaars tegen elkaar spelen. Het programma wordt opgenomen in een loft, maar wie gastheer of -vrouw wordt, is nog niet bekend.

Steven VANCLEEF

Nu in het nieuws