1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Waarom Stefaan De Clerck minister van Justitie werd

Stefaan De Clerck (CD&V) wordt de nieuwe minister van Justitie. Dat is enigszins verrassend want als vervanger voor Jo Vandeurzen op justitie werd gegokt op Servais Verherstraeten (48) of Tony Van Parys (56).

jrosquin

Toch is de 57-jarige De Clerck allerminst een groentje en heeft de CD&V zo zijn redenen om de twee andere vernoemden niet te verkiezen voor de bewuste ministerpost.

West-Vlaams gewicht

Eén en ander zou wel eens te maken kunnen hebben met de woonplaats van De Clerck. Hij is afkomstig uit West-Vlaanderen en kan daar dus het verlies van zwaargewicht Yves Leterme opvangen.

Stefaan De Clerck was minister van Justitie tussen 1995 en 1998, in volle Dutroux-periode met andere woorden. De Clerck stond dan ook mee aan het roer voor de justitiehervorming en verkreeg op die manier zowel voor- als tegenstanders.

Ontslag als minister

Toch werd de figuur van Dutroux ook zijn ondergang. De Clerck moest namelijk opstappen na de kortstondige ontsnapping van de seriemoordenaar.

Zijn ontslag betekende allerminst dat het huidige Kamerlid politiek dood is. In 1999 volgde hij Marc Van Peel op als CVP-partijvoorzitter na de desastreuze verkiezingsnederlaag. Als voorzitter herdoopte hij CVP tot CD&V, maar dat leidde niet tot een nieuw verkiezingssucces.

Die mislukking luidde ook tot het einde van zijn voorzitterschap. Daarmee leek ook het einde in zicht van zijn politieke carrière op nationaal vlak. Sinds 2001 legt hij zich toe op zijn functie van Kamerlid en van burgemeester van Kortrijk.

Van Parys

Tony Van Parys werd in 1998 de opvolger van De Clerck en werd al snel gewaardeerd door velen. Door de verkiezingsnederlaag van de CVP moest hij echter al snel zijn ministerpost afgeven.

Sindsdien zetelde de Gentse jurist in de Kamer om na de federale verkiezingen van 2007 over te stappen naar de Senaat. Daar ligt mogelijk de reden waarom hij een nieuwe ministerpost aan zich ziet voorbijgaan.

Er wordt immers gefluisterd dat Van Parys in 2007 het plan niet was nagekomen om zijn senatorzetel niet op te nemen omdat hij kans zou maken om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. Van Parys ging toch zetelen, waardoor hij een zitje in de Senaat voor anderen tegen hield. Sindsdien zou Van Parys uit de gratie zijn gevallen van de partijtop.

Verherstraeten

Servais Verherstraeten wordt dan weer gewaardeerd als CD&V-fractieleider in de Kamer. Ook hij studeerde rechten en was dus ook kanshebber voor het justitieministerschap. De CD&V-top ziet in hem echter een wissel op de toekomst en zou hem niet willen verbranden in een risicovolle regering.

Lees ook:

Vastgoed

Jobs in de regio