1 / 2

'Visionair' Samuel Huntington (81) overleden (+ video)

In Massachusetts is politicoloog Samuel P. Huntington dinsdag op 81-jarige leeftijd overleden. De professor werd bekend met zijn werk 'The Clash of Civilizations', waarin hij een botsing voorzag tussen het westen en de islamitische wereld.

pirombouts

Huntington doceerde tot vorig jaar aan de prestigieuze universiteit van Harvard. Hij was er maar liefst 58 jaar werkzaam en schreef in totaal 17 boeken en 90 wetenschappelijke artikels. Hij overleed dinsdag op het eiland Martha's Vineyard, in Massachusetts.

Clash of Civilizations

Huntington verwierf internationale faam met zijn werk 'The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order'. Na de Koude Oorlog, zo stelde Huntington, zouden we niet evolueren naar een conflictloze wereld zonder grote wereldmachten. De culturen en ideologieën zouden die rol overnemen, aldus de politicoloog.

Het boek deed veel stof opwaaien. Huntington kwam het onder meer voorstellen op de Antwerpse boekenbeurs en kreeg eerst nog kritiek, maar na 11 september 2001 werd Huntington gezien als visionair. Zijn boek werd in 39 talen vertaald, in het Nederlands heette het: 'Botsende Beschavingen, cultuur en conflict in de 21ste eeuw'.

Bekijk hieronder een interview met Huntington via YouTube.

Nu in het nieuws