1 / 8

"Ik heb me nog geen seconde verveeld in Kosovo"

Armoede, etnische spanningen, smokkel, corruptie en bedrog. Het zijn maar enkele van de problemen waarmee de bevolking van Kosovo kampt. Ruim 15.000 militairen uit 32 landen, waaronder zo'n 200 Belgen, moeten de vrede bewaren in de verscheurde provincie in ex-Joegoslavië. De meeste Belgische soldaten opereren in Mitrovica, onder het bevel van de Fransen.

pirombouts

De stad Mitrovica is een schoolvoorbeeld van de etnische puzzel die Kosovo is. De rivier Ibar scheidt Serviërs in het noorden van Kosovaren in het zuiden. De spanningen zijn echter het meest voelbaar in twee wijken met een gemengde bevolking. Dat is het werkgebied van de Belgen. Onze webredacteur Wim Verhaert is er op bezoek.

Golf van vandalisme

"Begin december organiseerden 5.000 tegenstanders een demonstratie tegen EULEX (The European Union Rule of Law Mission in Kosovo, red.)", vertelt kapitein Jan Saenen. "Sindsdien hebben we te maken met een golf van vandalisme. Groepjes jongeren schieten met katapulten op voorbijrijdende wagens, waaronder 3 Belgische voertuigen. Anderen steken de banden plat. Het toont aan dat onze aanwezigheid in Kosovo nog altijd vereist is."

Eerste Brigadier-Chef Gerard Plessers (50) uit Bochelt kan buigen over een militaire loopbaan van 33 jaar. Het is ondertussen al zijn vierde missie in ex-Joegoslavië.

"In de jaren '90 twee keer in Bosnië en dit is de tweede maal in Kosovo", meldt de man. "Overdag ben ik chauffeur en 's avonds sta ik in de keuken. Ik doe ook af en toe een radioshift en deel de sigaretten uit wanneer ze binnenkomen."

"Het is dus een erg afwisselende job. In de 5 weken dat ik hier zit, heb ik me nog geen seconde verveeld. Het wordt pas een probleem als je niets om handen hebt, want dan begin je te piekeren. Met de feestdagen heb ik het nu wel een beetje moeilijk, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Meteen ook een reden om volgend jaar dubbel zo hard te feesten."

Eendenborst en een lekker wijntje

Ondertussen doen de Franse bevelhebbers in Mitrovica hun uiterste best om de Belgen in de watten te leggen. "Op kerstavond kregen we een uitgebreid driegangenmenu met eendenborst en een lekker wijntje aangeboden."

Twee dagen later brachten Belgische artiesten de soldaten aan het dansen. Na de opzwepende muziek was het drummen om samen op de foto te mogen.

Brandwonden

De 22-jarige Kathy Peeters uit Westerlo maakt deel uit van het Centrum voor Medische Operaties N° 1 uit Leopoldsburg. Ze verzorgt gewonde soldaten. "Tot nu toe hebben er zich nog geen zwaargewonden aangemeld bij mij. Wel liep een soldaat brandwonden op door te heet douchewater."

Bij grotere problemen vervoert ze de slachtoffers naar het nabijgelegen ziekenhuis. "Op slechts 10 minuutjes rijden kunnen patiënten terecht bij een tandarts of een chirurg. Ik heb tijdens die transporten nog geen problemen ondervonden, maar Belgische wagens van de Militaire Politie maakten al wel kennis met vandalenstreken. Voor alle veiligheid transporteren we een gewonde steeds met twee personen, waarvan er een gewapend is."

"Dit is mijn eerste buitenlandse opdracht", zegt Eerste Soldaat Nigel Heylen (19) uit Deurne. Hij is nu een maand in Kosovo en patrouilleert voornamelijk in Klein-Bosnië, een etnisch gemengde wijk van Mitrovica.

"Wij proberen de veiligheid van de bevolking te garanderen en in te grijpen bij problemen. Na een basisopleiding van 4 maanden, volgde ik 7 weken extra training en nog eens een speciale voorbereiding van 4 maanden. Ik ben er dus klaar voor."

MEER OVER Kosovo

Nu in het nieuws