Buurt houdt bouw Spreeuwenhof tegen

Het woon- en zorgcentrum Spreeuwenhof, waarvan het honderdtal kamers vanaf volgend jaar aan de Wupstraat in Muizen (Mechelen) moest verrijzen, komt er voorlopig niet. Dat heeft het stadsbestuur in een brief gemeld aan de bewoners van het gebied Spreeuwenhoek. Zij hadden bezwaren ingediend over de omvang van het project.

Nadat het al in 2001 met de voorbereidingen was gestart, diende het bestuur van Spreeuwenhof dit voorjaar zijn aanvraag voor de bouw van het woon- en zorgcentrum Spreeuwenhof aan de Wupstraat in. Liefst acht tot tien miljoen euro dacht voorzitter Arthur De Wachter nodig te hebben om op het terrein nabij de Vennecourtlaan en dierenpark Planckendael een complex met 104 kamers voor de opvang van zorgbehoevende senioren op te trekken. In Spreeuwenhof zou er voor een vijftigtal mensen werkgelegenheid zijn.

Voor de financiering van het project hadden De Wachter en zijn twee vennoten eerder zelfs hun rusthuis in het Waalse Sambreville van de hand gedaan. Na de goedkeuring van het zorgstrategisch plan door toenmalig Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V) in 2005 leek ook de weg naar subsidies geëffend.

Talrijke bezwaren

Hoewel het Mechelse schepencollege in de loop van 2006 ook principieel akkoord was gegaan met de voorgestelde locatie in Muizen, heeft het de bouwaanvraag van Spreeuwenhof dan toch onlangs geweigerd. Met die beslissing is Mechelen de talrijke bezwaren gevolgd van buurtbewoners.

Die hebben geen problemen met de eventuele komst van een wooncentrum, maar vinden het project te omvangrijk voor het gebied. Nochtans had het bestuur van Spreeuwenhof zijn aanvankelijke plan voor de bouw van 116 kamers en dertig serviceflats aangepast omdat het na overleg met het stadsbestuur had ingezien dat de beschikbare ruimte aan de Wupstraat zijn grenzen had.

Geen commentaar

Voorzitter Arthur De Wachter van Spreeuwenhof was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Het is zeer de vraag of hij nog een aangepast plan met nog minder kamers voor het wooncentrum zal indienen, aangezien hij eerder dit jaar heeft verklaard dat een wooncentrum met minder dan honderd bedden runnen niet haalbaar is.

“Ruimtelijke gezien is dit project veel te groot voor de stad Mechelen. Wij willen maximaal zestig kamers op die locatie toestaan. Ook de ontsluiting voldeed niet”, zegt schepen van Ruimtelijke Planning Karel Geys (sp.a).

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio