Dagbladhandelaar stopt met krantenronde

Lichtaartenaren worden vanaf 1 januari niet langer wakker met het geluid van de bromfiets van Paul ­Stessens. De uitbater van dagbladhandel Boekenhuisje stopt na 23 jaar met zijn krantenronde. De krantenwinkel zelf blijft wel bestaan.

Nog niet zo lang geleden vernieuwde Paul Stessens zijn krantenwinkel Boekenhuisje in de Leistraat in Lichtaart (Kasterlee), die hij samen met zijn echtgenote uitbaat. Naast zijn job in de krantenwinkel werkt Paul ook elke dag een krantenronde af. Die twee taken zijn volgens Stessens steeds minder goed te combineren. “Als een van ons eens sukkelt met de gezondheid wordt die combinatie heel moeilijk”, zegt hij.

Sinds 1985

Daarom draagt hij die gazettentoer in januari over aan een Turnhoutse ondernemer. “Ik ben die ronde in november 1985 gestart, de dag nadat ik afgezwaaid was bij het leger. Mijn schoonvader deed de krantenronde, maar sukkelde met zijn gezondheid en ik moest inspringen. Ik ben er echt ingegooid, maar in die 23 jaar heb ik geen enkele dag overgeslagen. Daar ben ik best wel trots op.”

Op een doordeweekse werkdag staat Paul om 3u op om de kranten voor de ronde te sorteren. Om 3.30u vertrekt hij en uiterlijk om 7.30u is hij weer in zijn winkel in de ­Leiestraat. “Ik doe in die vier uur 450 adressen, goed voor zo’n 55 kilometer per dag. Mijn gebied bestaat uit heel Lichtaart, tot aan de grenzen met de buurgemeentes.”

Brommertje

Het traject legde de krantenboer steevast door weer en wind met zijn brommertje af. “Dat geluid gaan m’n klanten zeker wel missen, want mijn opvolger doet de rit met de auto. Mijn brommer hoor je van ver aankomen. Dat is misschien de reden dat ik nooit inbrekers heb kunnen betrappen”, lacht Stessens.

Meer info: www.boekenhuisje.be

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio