1 / 2

Test-Aankoop hekelt ‘onduidelijke vleesmengelingen’

De meeste pita’s bevatten een mengeling van verschillende vleessoorten, al is voor de klant bijna nooit duidelijk wélk vlees precies. De kwaliteit is vaak teleurstellend: te vet en te pezig vlees. Dat blijkt uit een onderzoek door Test- Aankoop in veertig pitazaken.

jrosquin

Weinigen onder ons weten precies wat ze eten als ze pita, dürüm, shoarma of döner kebab - allemaal benamingen voor quasi hetzelfde - besteld hebben. Het oorspronkelijke Turkse gerecht werd bereid met enkel lamsvlees, maar dat is in de pitazaken in ons land meestal niet meer het geval.

Geen correcte info

De meeste handelaars afficheren niet duidelijk welk vlees ze gebruiken en ze geven er geen correcte informatie over. ”In maar acht op de veertig zaken die we bezochten, werd duidelijk gemaakt om welk vlees of - meestal - welke vleesmengeling het ging”, zegt Nico De Bie van Test-Aankoop.

Bij de labo-analyse stelde Test- Aankoop vast dat in negen op de tien gevallen kip en kalkoen gemengd worden. Vaak komt daar rund bij, soms ook varken of schaap. In een paar gevallen is het puur varkensvlees.

Wél hygiënisch

”Dat vonden we straf. Daarom zijn we teruggegaan naar de pitazaken en hebben we hen op de man af gevraagd welk vlees ze voorschotelen. De helft gaf foutieve informatie, een kwart onvolledige. Een paar Arabische zaken ontkenden dat ze varkensvlees gebruikten - dat is onrein voor moslims - ook al zat dat er wel degelijk in.”

Voorts blijkt de kwaliteit van het vlees vaak matig te zijn: te vet en te pezig. Met groenten zijn de meeste pitazaken nogal zuinig. Met andere woorden, een gezonde hap is het niet. Het goede nieuws is dat de hygiënische kwaliteit behoorlijk is: het risico dat u ziek wordt van een pita is nagenoeg onbestaande.

Nu in het nieuws