Economische dossiers op lange baan door regeringscrisis

Print

Economische dossiers op lange baan door regeringscrisis

Ondanks de krachtige uitspraken van toppolitici is er nog geen zicht op een snelle oplossing voor de politieke malaise. En dat blijft niet zonder gevolgen.

”Er dreigt een sociale puinhoop als er niet snel een reeks beslissingen wordt genomen. Zo riskeren de vele duizenden tijdelijke werklozen de dupe te worden omdat hun uitkering maar niet wordt verhoogd”, zegt Kris Van Elsen, topman van ACV Kempen. Ook bedrijfsleiders waarschuwen voor de dramatische gevolgen van de politieke onzekerheid.

Nog geen hogere uitkeringen

Het probleem is simpel: door de crisis verliezen steeds meer arbeiders tijdelijk hun werk. In de Opelfabriek in Antwerpen bijvoorbeeld zullen de 2.600 werknemers tot eind januari maar één week werken, de rest van de tijd ligt de band stil.

”Alleen al in de Kempen zien we een verdubbeling van het aantal tijdelijk werklozen tegenover vorig jaar”, zegt ACV-secretaris Kris Van Elsen. ”In oktober hadden we er, alléén bij onze vakbond, meer dan 7.000. En toen moest het ergste nog beginnen. Denk maar aan Nyrstar, Daf, Philips, Proost,...”

Wie technisch werkloos is, valt terug op een veel lagere vergoeding dan zijn loon. Maar werkgevers en vakbonden zijn overeengekomen dat die vergoeding redelijk fors wordt opgetrokken.

”Het scheelt enkele honderden euro bruto per maand. De nieuwe regeling zou moeten ingaan vanaf 1 januari. Maar dan moet de regering, of het nu de regering van lopende zaken is of de nieuw te vormen regering, eerst werk maken van de uitvoering van het zogenaamde Interprofessionele Akkoord (IPA). Voorlopig zien we daar niets van. Er dreigt een sociale puinhoop door de politieke storm”, zegt Van Elsen.

Nog geen hogere koopkracht

Het optrekken van deze uitkeringen is niet het enige dat op de lange baan dreigt te belanden. Dat geldt ook voor de netto-koopkrachtverhoging van werknemers, de fiscale korting voor bedrijven, een plan voor goedkopere energieprijzen en de btw-verlaging voor de bouw.

Daarnaast zijn er nog de levensbelangrijke dossiers van de begroting 2009 (die nog altijd niet is goedgekeurd) en natuurlijk van de banken.

Grote onzekerheid voor bedrijven

Bedrijfsleider Bert De Graeve van Bekaert deed in TerZake op Canvas een striemende oproep tot de politici: ”Ze lijken niet te beseffen hoe dringend het is dat er snel beslissingen worden genomen. Dat is nodig voor de bedrijven, de banken én de werknemers. De gevolgen van dit onzekere klimaat kunnen echt nefast zijn.”

MEEST RECENT