Vogelgriep bij pluimveebedrijven in Bocholt en Buggenhout

Vogelgriep bij pluimveebedrijven in Bocholt en Buggenhout

Vogelgriep bij pluimveebedrijven in Bocholt en Buggenhout

Print
Enkele eenden en ganzen in een pluimveebedrijf in Bocholt zijn besmet met het vogelgriepvirus. Alle pluimvee van het bedrijf (ongeveer 5.000 dieren), voornamelijk eenden, ganzen, kippen, fazanten en kalkoenen, moeten preventief afgemaakt worden. Ook bij een pluimveebedrijf in het Oost-Vlaamse Buggenhout werd hetzelfde hetzelfde virus aangetroffen.

De vaststellingen werden gedaan bij een controle afgelopen vrijdag. Al het pluimvee binnen een straal van één kilometer rond het bedrijf in Bocholt moet tijdelijk binnen blijven. Er geldt in de omgeving ook een verbod op pluimveetransport van minstens drie weken.

De lokale politie ging dinsdag meteen met drie patrouilles van start om de zowat 90 hobbyisten met pluimvee in de omgeving op de hoogte te brengen van de voorzorgsmaatregelen.

Type H5

De resultaten van de controles wijzen echter uit dat het om het type H5, een niet zo gevaarlijke vorm van het virus, gaat die geen bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

Woordvoerder Lieve Busschots van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) benadrukt dat het zeker niet om het gevaarlijk vogelgriepvirus H5N1 gaat.

Mutatie

Toch bestaat er volgens Busschots een gevaar dat het H5-virus zal muteren tot het gevaarlijke H5N1. Jaarlijks worden in België bij controles een tiental van dergelijke gevallen vast gesteld.

De twee gedupeerde pluimveehouders krijgen een vergoeding van het Sanitair Fonds.

Info:

Inwoners met vragen kunnen terecht bij het FAVV op 011/26.39.84 of de gemeentelijke milieudienst op 089/20.19.14.

Nu in het nieuws