100 procent streelzacht

100 procent streelzacht

Mode

100 procent streelzacht

Print
Kasjmier wordt algemeen bestempeld als een luxeproduct: enkel weggelegd voor welgestelde dames die bereid zijn een hoge prijs te betalen in ruil voor vederlicht, extreme zacht en behagelijke warm wolgoed. Toch slaagt Eric Bompard er al 20 jaar in om kleding van Mongoolse kasjmierwol voor relatief scherpe prijzen aan te bieden.

Kasjmier werd ooit enkel door edelen en rijke burgers gedragen. Het was duur, zeldzaam en werd beschouwd al het summum van luxe. Tegenwoordig is het een product geworden dat zelfs in de goedkopere kledingwinkels aangeboden worden. Maar niet alle kasjmier blijkt ook echt kasjmier te zijn. Vaak wordt inferieur kasjmier gebruikt van verschillende geitenrassen of mengsels met andere wolsoorten.

Geiten

Echte kasjmierwol is duur omdat er een arbeidsintentief productieproces aan voorafgaat. Enkel de allerbeste haren worden verzameld wanneer de kasjmiergeiten in het voorjaar gekamd worden. Voor één trui van de beste kwaliteit heb je vier geiten nodig. Het draagcomfort van kasjmier is ongeëvenaard: het is zacht, ultralicht en warm en bovendien perfect te kleuren.

Twintig jaar geleden startte de Fransman Eric Bompard zijn gelijknamig kasjmierbedrijf op, nadat hij in de Gobiwoestijn in Mongolië de economische waarden ontdekt had van de Capra Hisca, een kleine geit met een uiterst zachte vacht die hem beschermt tegen temperaturen tot -40 graden.

Comfort

Hij maakte een deal met Erdos, dat wereldwijd de helft van de kasjmierproductie in handen heeft. Voordien verkochten zowat alle Aziatische producten hun wol onbewerkt. Bompard startte echter samen met Erdos een productielijn op van pulls en modeaccessoires. Dat wolgoed wordt verkocht in de Bompard-boetieks en via een online postordercatalogus.

De kwaliteit wordt gegarandeerd door het gebruik van enkel de fijnste en zachtste draden die vervolgens verwerkt worden tot truien, gilets, sjaals, mutsen, handschoenen... Elk product wordt in één beweging gemaakt; door te minderen, meerderen, te wisselen van steken. Zelfs bij het aanbrengen van details wordt geen inzetwerk gebruikt.

Hoewel deze kwaliteit zijn prijs heeft, blijft die redelijk. Wie denkt dat kasjmier oubollig is, heeft het mis. Naast de tijdloze basics - in 40 tinten- ontwerpt het stijlbureau achter Bompard elk jaar een reeks trendy modellen met een frisse look. Twee criteria worden daarbij echter niet uit het oog verloren: extreem comfort en elegantie.

Tekst: Frédérique KALMES Bron: Magazine

Winkels Eric Bompard Waterloolaan 57A, 1000 Brussel - Leopoldstr. 17, 2018 Antwerpen, Antoine Bréartstr. 13, 8300 Knokke - ook verkoop via Eric Bompard

NIET TE MISSEN