Kleed je feesttafel aan

Kleed je feesttafel aan

Tuin

Kleed je feesttafel aan

Print
“De kerstperiode is ideaal om even tijd te maken en te genieten in deze wereld van druk-druk-druk”, vindt Lies de Schepper. Samen met Phaedra Famay baat ze in hartje Leuven een interieurwinkel uit, ondergebracht in een rustiek, oud pand. De zaak draagt de naam Feliz - Spaans voor geluk - en vormt een woordspel met de voornamen van het duo.

“Een mooi gedekte tafel is belangrijk voor een feest. Ze straalt gezelligheid uit en de gasten komen alvast in de juiste sfeer, zeker met kerst. Het mooiste effect krijg je wanneer alles op elkaar afgestemd wordt en het thema en de kleuren van de tafeldecoratie terugkeren in de boom. Maar met kleine accenten kan je ook leuke resultaten verkrijgen. Het budget hoeft niet mega te zijn”, vindt Lies.

In de winkel staat een mooi gedekte tafel die alvast voor inspiratie zorgt. “Deze keer hebben we gekozen voor poedertinten als hoofdaccent. Zalig romantisch en intiem. Maar de traditionele, Scandinavische kerstkleuren - groen - rood - wit - blijven het eveneens goed doen. Zelfs zwarte accessoires kunnen best. Persoonlijk vind ik de combinatie met inktblauw geslaagd en trendy.”

Al kan een mooi tafelblad bloot blijven en enkel afgewerkt worden met placemats, voor Lies is linnen een must. “Ik koos voor zacht lila. De lopers die je daarop legt, zorgen door het ton-sur-toneffect voor een subtiele kleurnuance.

Hortensia’s in minivaasjes doen het er uitstekend bij en vind ik mooier dan een opvallend en centraal geplaatst bloemstuk. De mosgroene kleur van de kerststukjes komt terug in de onderborden en de theelichtglaasjes, veel gezelliger dan kandelaars, die het gezichtsveld bemoeilijken en eerder thuishoren op buffetten van walking dinners. Zet theelichtjes op zoveel mogelijk plaatsen. Ze zijn eenvoudige sfeermakers die warmte uitstralen.”

Voor de overige accessoires koos Lies zilveren en glazen kerstballen en met zilverglans bespoten hertjes. “Let erop dat de tafel niet overladen vol staat. Het bestek voor dessert en koffie leg ik er pas op het einde van de maaltijd bij. Servetten, geplooid rond een kerstbal met naamkaartje, voorkomen dan weer onnodige stoelendansen. Knoop er voor een luxueus effect een zilveren lint rond dat wat afhangt van de tafel.”

Lies haalt voor speciale gelegenheden haar mooiste glazen uit de kast. “Ik ben gek op mijn oude champagnecoupes. Ze krijgen, gepresenteerd op een dienblad, een ereplaats in de kamer. Door hun brede vorm zijn ze voor kenners ‘not done’ maar ik houd van wat nostalgie en de bubbels smaken er voor mij niet minder lekker om. Laat tot slot nog een streepje klassieke muziek klinken in plaats van de obligate kerstliedjes en het feest kan beginnen.”

De Tafel van Feliz, Mechelsestraat 11, Leuven; De Tafel van Feliz, tel. 016-200.555

Tekst: Kris LECOMTE Foto’s: Karel HEMERIJCKX Bron: Magazine

NIET TE MISSEN