Franse Savoie; waar kaas koning is

Franse Savoie; waar kaas koning is

Life

Franse Savoie; waar kaas koning is

Print
Bij feestdagen hoort een feestmenu. En bij een feestmenu een feestelijk dessert, zoals een kaasplankje bijvoorbeeld. Niet zelden krijgen Franse kazen dan de hoofdrol toebedeeld. De regio van de Savoie staat bekend om zijn kazen: Reblochon, Beaufort, Tomme de Savoie, enz. Wij overtuigden ons - ter plaatse - van de kwaliteit.

De hoofdstad van de Haute Savoie heet Annecy (65.000 inwoners). De Mont Blanc ligt op de achtergrond. Ontelbare andere bergen van iets lagere komaf fungeren als decor. Een helder meer tot 45 meter diep en 75 vierkante kilometer groot reikt tot de voordeur. Hier geen vlucht naar het nabije en zo fraaie platteland. Integendeel, 99% van de oude stadskern van Annecy is bewoond.

Dat heeft alles te maken met de inzet van een opvallend ijverig stadsbestuur. Dat liet tientallen huizen in de oude stad renoveren, was niet bang om een uitgebreide kern autovrij te verklaren en biedt gratis leenfietsen aan. De rivier Le Thiou werd helemaal in beton ingebed, zodat het water ervan even helder blijft als dat in het meer met zijn tientallen gratis zandstrandjes.

Brugge(n)

De Thiou vormt zo’n beetje de navel van Annecy. Een wandeling door de smalle kronkelstraten brengt je om de haverklap via een van de talloze bruggen naar steeds andere en nóg mooiere idyllische ontdekkingen aan de overkant.

“Door dat water en al die bruggen durven wij ons al eens te vergelijken met Venetië en Brugge”, zegt stadsgids Denis niet zonder Frans chauvinisme. “Maar in het echt zijn die steden natuurlijk wel nog iets mooier en beroemder”, voegt hij daar meteen aan toe wanneer hij onze kritische blik ziet.

Gevangenis

Toch loont het de moeite om een bezoek aan de Savoie te beginnen of eindigen met een dagje Annecy. Vergeet dan vooral niet om een kijkje te nemen in wat nu het Palais de l’Ile is, een museum op een eilandje in de Thiou. Dat diende oorspronkelijk en zelfs tot 1944 als gevangenis waar boeven en krijgsgevangenen bij hoog water in hun cachot tot aan de knieën pootjebaadden.

Annecy Tourisme

Lac-Annecy

Tekst: André PUTZEIJS / Foto’s: APu & Tourisme ANNECY

Bron: Magazine

NIET TE MISSEN