1 / 2

Terugblik: de gitzwarte november- en decembermaand

2008 loopt op zijn laatste poten, en zo ook ons jaaroverzicht. De afgelopen dagen kon u de eerste tien maanden van het jaar herbeleven, vandaag sluiten we af met de wintermaanden.

pirombouts

De maanden november en december waren gitzwart, want de economische crisis sloeg hard toe en eind december viel de regering. We verloren Wannes van de Velde en Maar er was ook goed nieuws: Barack Obama schreef geschiedenis en gaf de wereld hoop. Benieuwd of hij in 2009 de verwachtingen inlost. Beste wensen!

02/11/08: Hulporganisaties slaan alarm over situatie in Oost-Congo

Hulporganisaties vreesden voor een humanitaire ramp in de vluchtelingenkampen in Oost-Congo. De tienduizenden mensen in de kampen konden moeizaam of niet bereikt worden.

02/11/08: Hamilton jongste F1-kampioen ooit

Lewis Hamilton (Mclaren-Mercedes) wordt de nieuwe wereldkampioen in de Formule 1. In de afsluitende race in Brazilië eindigde de Brit op een veilige vijfde plaats. Felipe Massa (Ferrari) won.

04/11/08: Haartest bewijst cokegebruik Tom Boonen

Tom Boonen won in 2008 Parijs-Roubaix maar kwam vooral in het nieuws met verkeersovertredingen en zijn cocaïnegebruik.

05/11/08: Obama wint historische verkiezingen met overschot

De nacht van 4 op 5 november zal de geschiedenis ingaan als historisch. De 47-jarige Democratische senator Barack Obama won als eerste Afro-Amerikaan de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Hij won de strijd met de voorspelde grote voorsprong en wordt zo de 44e president van de VS.

06/11/08: Sterk Standard doet goede zaak in UEFA Cup

Voor voetbalclub Standard was 2008 een topjaar. De Rouches werden landskampioen en waren ook in Europa erg sterk. Het sprookje begon tegen het Spaanse Sevilla.

11/11/08: Wannes Van de Velde (71) wisselt tijdelijke voor eeuwige

Wannes Van de Velde is niet meer. De zanger overleed in Antwerpen na een slepende ziekte. Van de Velde overwon enkele jaren geleden leukemie, maar een slepende ziekte werd hem fataal. De sinjoor en 'éminence grise' van de volksmuziek werd 71.

13/11/08: Turtelboom op de vingers getikt over hongerstakers

Federaal minister van Migratie en Asielbeleid Annemie Turtelboom (Open Vld) werd op de vingers getikt door de federale ombudsman. Volgens de ombudsman had de ministers hongerstakers ongelijk behandeld. Bovendien bleven de regularisatiecriteria te lang uit.

15/11/08: Zes procent opslag voor koninklijke familie

De overheidsdotatie van de koninklijke familie zou in 2009 met zes procent verhoogd worden. De uitkeringen van koning Albert, koningin Fabiola, prins Filip, prinses Astrid en prins Laurent zouden zo dubbel zo snel als die van een gewone Belgische werknemer stijgen.

19/11/08: Vanhecke en Morel woedend over uitgelekte liefdesmails

Het weekblad Knack pakte uit met een aantal mails waaruit moest blijken dat ex-Vlaams Belangvoorzitter Frank Vanhecke een liefdesaffaire had met partijgenote Marie-Rose Morel. Vanhecke kon er alvast niet mee lachen en dreigde ermee Knack voor de rechtbank te slepen.

21/11/08: Frank de Winne wordt bevelhebber ISS

Burggraaf Frank De Winne vertrekt eind mei voor zes maanden naar het internationaal ruimtestation ISS en wordt er op het einde van zijn missie gezagvoerder. De Belgische ruimtevaarder zal de eerste Europese boordcommandant van het ISS zijn.

27/11/08: Terreurgolf in India eist 143 doden

Bij verschillende terreuraanslagen in Mumbai (India) vielen minstens 143 doden en bijna 400 gewonden. Gespecialiseerde eenheden hadden twee hotels bestormd, gijzelaars bevrijd en terroristen, gewapend met granaten en automatische geweren, overmeesterd. De politie nam ondermeer een verdachte uit Pakistan gevangen.

03/12/08: GM Antwerpen akkoord over ’opschorting’ nachtploeg

Bij General Motors in Antwerpen werd er een akkoord bereikt over de opschorting van de nachtploeg. Vanaf januari houdt GM op met het produceren van wagens ’s nachts. In ruil kregen de zowat 450 nachtarbeiders een premie die over twee jaar wordt uitgesmeerd.

05/12/08: Zwangere Hellebaut stopt met atletiek

Drie maanden na haar unieke prestatie op de Olympische Spelen in Peking kondigt Tia Hellebaut aan dat ze zwanger is. Ze stopt met onmiddellijke ingang met atletiek. Na Kim Clijsters, Justine Henin en Kim Gevaert hangt opnieuw een sportcoryfee haar schoenen aan de haak.

19/12/08: Wetstraat in de greep van Cassatie

Een rapport van het Hof van Cassatie veroorzaakte chaos in de Wetstraat. De crisis leidde uiteindelijk tot het ontslag van de regering Leterme.

23/12/08: Koning aanvaardt ontslag en duidt Martens aan als verkenner

De koning aanvaardde het ontslag van de regering-Leterme. De koning belastte de regering nu met het afhandelen van de lopende zaken. Een snelle doorstart van de regering met een nieuwe premier leek niet meer aan de orde. De vorst stelde oud-premier Wilfried Martens aan als verkenner.

25/12/08: Nobelprijswinnaar Harold Pinter (78) overlijdt

De Britse toneelschrijver Harold Pinter is niet meer. De 78-jarige man won 3 jaar geleden de Nobelprijs voor literatuur. Pinter is de auteur van 'The Homecoming'. Zijn werk 'The Caretaker' werd verfilmd. Harold Pinter had kanker en overleed in Londen.

29/12/08: Israël zet luchtaanvallen onverbiddelijk voort

Israël bleef onverbiddelijk doorgegaan met het bombarderen van belangrijke doelwitten van Hamas. Na drie dagen van de heropflakkering van het geweld in de Gazastrook vonden al meer dan 280 Palestijnen de dood. Het aantal gewonden schommelde rond de 900.

30/12/08: Regering Van Rompuy-I legt de eed af

Na lang twijfelen nam Herman Van Rompuy de opdracht als formateur aan. Zijn regering legde op 30 december de eed af, met als minister van Justitie Stefaan De Clerck. Inge Vervotte diende totaal onverwacht nog haar ontslag in.

Lees hier 'Een typisch Antwerps jaar', het jaaroverzicht van redacteur Lex Moolenaar.

Lees ook: De eerste twee maanden van 2008 Maart-april 2008: Over Hugo Claus en Waris Dirie De woelige lentemaanden van 2008 De kwakkelzomer van 2008 September-oktober: over Gevaert, Haider en de banken

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio