1 / 2

Terugblik 2008: Hugo Claus, Stijn Devolder en Waris Dirie

Nog vier nachtjes slapen en het is 2009. Gva.be kijkt daarom de komende dagen terug op het afgelopen jaar. Ons jaaroverzicht biedt u de belangrijkste gebeurtenissen in binnen- en buitenland, maar uiteraard ook in uw regio. U kan alle artikels herlezen zoals ze toen op onze website verschenen.

pirombouts

Vandaag de derde en de vierde maand van het jaar. Daarin verliet onder meer Hugo Claus ons, verdween Waris Dirie en won een indrukwekkende Stijn Devolder de Ronde van Vlaanderen.

01/03/08: Wanhopige moeder dumpt baby in vuilbak Rivierenhof De vondst van een babylijkje zette in maart het Rivierenhofpark in het Antwerpse Deurne op stelten. Een vermoedelijk pasgeboren meisje werd er gedumpt in een vuilnisbak. De anonieme brief bij het lichaam deed vermoeden dat ze omgebracht werd door haar moeder.

07/03/08: Dmitri Medvedev nieuwe president van Rusland

Dmitri Medvedev won volgens de officiële uitslag de Russische presidentsverkiezingen met 70,28 procent van de stemmen. De opkomst bedroeg 69,78 procent.

07/03/08: Ex-topmodel Waris Dirie teruggevonden in Brussel

Het voormalige Somalische topmodel Waris Dirie (43), activiste en VN-gezant, werd in Brussel teruggevonden. Ze was op mysterieuze wijze verdwenen. De schrijfster staat bekend voor haar internationale strijd tegen de besnijdenis van vrouwen.

09/03/08: Ademloos daagt BAM uit voor publiek debat rond Oosterweel

Het eerste publieke debat over de Oosterweelverbinding in de Bourlaschouwburg bleek een maat voor niets voor de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM).Het was een primeur. De BAM, de vzw Ademloos en de stRaten-Generaal stelden mogelijke alternatieve tracés voor. Vooral BAM-woordvoerder Nick Orbaen viel daarbij in ongenade.

19/03/08: Hugo Claus (78) overleden na euthanasie De Vlaamse auteur Hugo Claus overleed in het Antwerpse Middelheimziekenhuis. Hij leed aan Alzheimer en vroeg om euthanasie.

04/04/08: 'Ik deed mijn verdomde plicht'

De agent die dinsdagavond door jongeren werd neergeslagen op bus 401 op het Koningin Astridplein is weer thuis.

04/04/08: Bemanning Frans schip gegijzeld door piraten voor Somalische kust

Voor de Somalische kust hadden piraten een groot Frans luxezeilschip, de Ponant, gekaapt. Ze hielden aan boord een dertigtal bemanningsleden vast. Dat werd vernomen bij de legerleiding.

09/04/08: Indrukwekkende Devolder wint Ronde Van Vlaanderen

Belgisch kampioen Stijn Devolder (Quick.Step) won de 92ste Ronde van Vlaanderen. Devolder rondde een indrukwekkende solo af van 25 kilometer. Nick Nuyens werd tweede, de Spanjaard Juan Antonio Flecha derde.

16/04/08: Tom Boonen oppermachtig in Parijs-Roubaix

Tom Boonen heeft de 106e editie van Parijs-Roubaix gewonnen. In een sprint met drie won de Bom van Balen voor de Zwitser Fabian Cancellara en de Italiaan Alessandro Ballan.

17/04/08: Brussel viert Expo 58 met groots vuurwerk

Brussel vierde van 17 april tot 19 oktober het vijftigjarige jubileum van Expo 58 met verschillende festiviteiten. Door deze viering kwam er weer een ware retrotrend op gang. Het startschot werd gegeven met een spetterend vuurwerk.

19/04/08: Constant Vanden Stock (93) overleden

Constant Vanden Stock, oud-bondscoach en ere-voorzitter van RSC Anderlecht, is overleden. Vanden Stock werd 93, hij was al geruime tijd ziek.

20/04/08: Antwerpen onder de voet gelopen

Antwerpen verwelkomde op 20 april 25.000 sportievelingen voor de Antwerp Ten Miles. Er werd verkeershinder verwacht, ook voor het doorgaand verkeer op de Ring.De Antwerp Ten Miles palmde immers ook een koker van de Kennedytunnel in.

Standard Luik werd voor het eerst sinds 1983 nog eens kampioen van België. De Rouches sloegen op 20 april een onoverbrugbare kloof met Anderlecht in een rechtstreeks duel. De bende van Michel Preud'homme behaalde zo de negende titel voor Standard.

20/04/08: Uitgeefster Angèle Manteau overleden

Uitgeefster Angèle Manteau overleed op 97-jarige leeftijd. Manteau was bijna 40 jaar lang actief als uitgeefster.

21/04/08: Flor Koninckx had glaasje teveel op

Flor Koninckx blaasde positief bij een ademtest in Zonhoven. De verkeersdeskundige van de sp.a, was de grootste vis tijdens de eerste grootscheepse SLimactie waarbij dronken automobilisten uit het verkeer werden gevist.

Lees ook: De eerste twee maanden van 2008

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio