China zet panda's in als ambassadeurs

China zet panda's in als ambassadeurs

China zet panda's in als ambassadeurs

Print
De reuzenpanda's Tuan Tuan en Yuan Yuan worden de nieuwe ambassadeurs van China. Het koppel vertrok dinsdagmorgen onder grote belangstelling naar Taiwan om daar een historische taak te vervullen.

De 4-jarige panda's zijn afkomstig uit een reservaat in Yan'an, in de westelijke Chinese provincie Sichuan. Ze zullen de rest van hun leven in Taiwan blijven als ambassadeurs van China.

Tuan Tuan en Yuan Yuan werden door honderden mensen uitgewuifd toen ze opstegen vanuit de extra beveiligde luchthaven van de provinciehoofdstad Chengdu. Ze vliegen naar de zoo van de Taiwanese hoofdstad Taipei.

'Historische reis'

Volgens een woordvoerder van Taipei gaat het om een "historische reis die een nieuwe belangrijke stap voorwaarts markeert voor de betrekkingen tussen Taiwan en China." Taiwan wordt door China nog altijd bekeken als een opstandige provincie.

De relaties tussen beide landen zijn wel verbeterd sinds de nationalistische Kwomintang-partij in mei aan de macht kwam in China. Drie jaar geleden nog weigerde Taiwan de panda's, omdat de "pandadiplomatie" volgens de toenmalige president Ma Ying-jeou bedoeld was om China op een goed blaadje te krijgen bij de Taiwanese bevolking.

Tuan Tuan en Yuan Yuan zijn nu wel welkom. Na een maand quarantaine zouden ze zo'n 30.000 bezoekers per dag kunnen aantrekken.

Nu in het nieuws