Panamarenko op nieuwe boodschappentas Spar

Panamarenko op nieuwe boodschappentas Spar

Panamarenko op nieuwe boodschappentas Spar

Print
Spar brengt nieuwe herbruikbare boodschappentassen uit met schetsen van de Antwerpse kunstenaar Panamarenko.

Dat heeft de supermarktketen, die deel uitmaakt van de Groep Colruyt, maandag bekendgemaakt. Er komen drie soorten tassen met schetsen van ”dromerige, fascinerende vliegende machines”.

De actie past in een traditie van Spar. Sinds 2005 heeft de keten al tassen bedrukt met werken van Vincent Van Gogh, Pieter Brueghel, Emile Claus en Roger Raveel. Spar wil het gebruik van plastic wegwerpzakken voor eind 2009 met de helft verminderen. Klanten moeten dus meer herbruikbare tassen gebruiken en om die te promoten kiest Spar voor kunst. De groep schreef daarbij ook een wedstrijd voor jonge kunstenaars uit. Er kwamen 623 inzendingen binnen. Tot 23 januari kan het publiek de winnaar kiezen. Spar noemt de kunsttassen ’mateloos populair’. ”Tot in de VS is er vraag naar. Ze worden zelfs op eBay verkocht”, zegt de groep.

Vuilniszakken

Kunstwerken op gebruiksvoorwerpen is helemaal niet nieuw. Zo verdeelde de stad Kortrijk voorjaar 2002 een half miljoen vuilniszakken bedrukt met een gedicht van Tom Lanoye. Daarin bracht hij hulde aan de vuilnismannen. In 2003 deed Kortrijk het initiatief over. De stad verdeelde toen vuilniszakken met teksten van Herr Seele.

Nu in het nieuws