België heeft na vijf jaar nog eens inwoner die 110 wordt

België heeft na vijf jaar nog eens inwoner die 110 wordt

België heeft na vijf jaar nog eens inwoner die 110 wordt

Print
Ons land heeft sinds zondag opnieuw een ’supercentenarian’, dat zijn mensen van 110 jaar of ouder. Romanie Pollet uit Ganshoren werd 110 jaar geleden geboren in Gieten bij Gistel. Het is al vijf jaar geleden dat een Belg nog eens deze magische leeftijdsgrens overschreed. Want 110 jaar is een kritische grens.

Romanie Pollet drinkt nog elke dag twee biertjes. “Geen pils, maar licht tafelbier”, zet rusthuisdirecteur Philip Callewaert de puntjes op de i. “Wij voeren haar zeker niet dronken. Romanie praat niet meer, ze kan niet meer stappen, ze zit in haar zetel naar de radio te luisteren. Maar voor de rest is haar gezondheid nog prima. Romanie komt toe met twee pilletjes per dag en ze eet altijd met veel goesting frieten en filet américain.”

Niet achteruit

Die gezonde appetijt en het feit dat haar toestand al jaren stabiel is - ze gaat vooruit noch achteruit en ze verandert uiterlijk nauwelijks - sterkt Résidence Granvelle in Ganshoren in haar overtuiging dat Romanie er zeker nog een jaartje kan bijdoen.

Sinds het bestaan van België is Romanie de achtste Belgische ’supercentenarian’. “Ik zat er al vijf jaar op te wachten”, zegt geriater Lucien De Cock. “Louis Marrion stierf in 2003 op 110 jaar en 79 dagen, Woinke Turcksin in 2002 op 112,5 jaar.”

Wereldwijd leven er op dit moment 91 mensen van 110 of ouder. “Een sterke stijging tegenover de 75 van vorig jaar”, zegt dokter De Cock. “De oudste vrouw ter wereld is de Portugese Maria di Jesus, 115 jaar en 104 dagen oud.” Waarom 110 jaar zo’n kritische grens is? “Als je weet dat de gemiddelde levensverwachting van een 100-jarige nog 2,5 jaar is, en dat die sterftekans daarna progressief stijgt, dan wordt het heel moeilijk om die 110 jaar te halen.”

Tafelbier

Dokter De Cock meent niet dat het een mentale kwestie is. “Iedere diersoort heeft een maximale leeftijdsgrens. Bij de reuzenschildpad is die bepaald op 300 jaar, bij de mens wordt de maximale leeftijdsgrens - wanneer alle levensenergie opgebruikt is - op 120 jaar vastgelegd. De Franse Jean Calment heeft al aangetoond dat we tot 122 en 5 maanden kunnen gaan. Wetenschappers debatteren nu om de maximale leeftijdsgrens van de mens bij te stellen tot 125 jaar.”

D

at Romanie Pollet elke dag twee glazen tafelbier drinkt, doet volgens geriater De Cock niets ter zake bij een 110-jarige. “Net zoals je ook geen 110 wordt door elke dag een haring te eten.” 110 is een kritische grens, maar 114 is dat zo mogelijk nog meer. “Als je die barrière passeert, ben je pas echt van een zelden geziene zeldzaamheid.”

.

Nu in het nieuws