Shakespeare op zijn Borgerhouts

Shakespeare op zijn Borgerhouts

Shakespeare op zijn Borgerhouts

Borgerhout - Met wie gaat de burgemeester van Antwerpen trouwen? Hoe verdwaal je in Borgerhout? Op deze vragen en nog veel meer biedt Midwinternachtdroom,de Borgerhoutse versie van William Shakespeares populaire komedie Midzomernachtsdroom je in Rataplan een antwoord. Niet zomaar een herwerkte theatervoorstelling, maar een productie die de buurtbewoners in deze kersttijden dichter bij elkaar wil brengen.

Professionele regisseur Karen Claes, zelf afkomstig van Borgerhout, werkt al aan haar derde sociaal-artistieke theaterstuk. “Ik wilde wel eens iets anders doen dan louter professionele toneelgezelschappen coachen en trok drie jaar geleden naar Rataplan met het idee een Borgerhouts buurtproject te creëren. De eerste edities waren zo succesvol dat het stilletjesaan een traditie is geworden. Al drie jaar maken we een voorstelling die de buurt dichter bij elkaar brengt en die leeft onder de bewoners.”

Diversiteit

Vijf maanden geleden startte een schrijversclubje met de herwerking van Shakespeares Midzomernachtsdroom. “Sindsdien repeteren we elke week. Borgerhout is ongelooflijk goed geschikt voor dit project: je vindt er mensen uit diverse milieus en met verschillende achtergronden en dat maakt alles zo boeiend."

"Ik vind het fantastisch om bewoners die nog nooit op de scène hebben gestaan, te zien openbloeien op het podium. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en er ontstaat zelfs een hechte vriendschap tussen de twintig acteurs. Daar is het me om te doen: samen naar één doel werken. Natuurlijk is deze voorstelling anders dan mijn andere stukken en moet ik de acteurs meer begeleiden en steunen.”

Samenwerking

“De vorige twee theaterproducties, Het meisje met de zwavelstokjes en Terlo(o)ve, waren voorstellingen met weinig gesproken woorden. Dit jaar liggen de kaarten anders: ik voelde dat we klaar waren om de acteurs meer tekst te geven. Elk jaar organiseren we een open auditie om spelers te ronselen. Het is uiteindelijk een mix geworden van nieuwe buurtbewoners en bewoners die al een keertje hebben meegespeeld”, legt Karen Claes uit.

Dat beamen enthousiaste Borgerhoutse acteurs Tom van Bottel, Guy De Kaey, Gerd Van Helsen en Siska Vermeulen. “De samenwerking verloopt heel positief. We zijn een hecht clubje geworden met hetzelfde doel voor ogen. Niet iedereen heeft het thuis even gemakkelijk. Maar op repetitieavonden vergeten we dat en lachen we samen heel wat af.”

Midwinternachtdroom speelt nog in Rataplan op vrijdag 2 en zaterdag 3 januari om 20.30u. Zondag 4 januari om 15u. Inkom bedraagt 5 euro.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio