PITO maakt topstukken voor Antwerps KMSK

Stabroek - Het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten stond gisteravond helemaal in het teken van feest en jong talent. Behalve het feit dat minister van Cultuur Bert Anciaux de plannen voor het nieuwe museum uit de doeken kwam doen, werden er maar liefst 52 kunstwerken geveild. Stuk voor stuk gecreëerd door studenten van het Stabroekse Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO).

Een begrip in de veilingwereld, Antwerpenaar Mon Bernaerts, zat de veiling voor. Talrijke trotse ouders en grootouders van de deelnemende studenten waren aanwezig. “Toneelgezelschap Het Toneelhuis contacteerde ons met de vraag of we voorwerpen voor hun voorstelling Kunstminnende Heeren wilde maken”, licht PITO-leerling Kristy Bartels toe.

Kaarsen

“Onze school zag die samenwerking wel zitten. Meteen mochten we aan de slag. We lieten onze inspiratie de vrije loop. Zo vertrok ik op een morgen in zeven haasten naar school en botste bijna op mijn ondergeregende terrastafel en stoel. ‘Waarom daar niets mee doen?’ dacht ik. Al gauw had ik het idee opgevat die meubels volledig te bedekken met kaarsen."

"Ik heb dan naar verschillende parochies gebeld om te vragen of ik daar kaarsen mocht komen halen. Dat ging niet. Uiteindelijk ben ik bij een rusthuis in Brasschaat langsgegaan dat me zo veel kaarsen wilde schenken, want ze moesten natuurlijk allemaal van hetzelfde model zijn. Die non dacht eerst dat ik wilde toetreden", lacht Kristy.

Soep

Kristy's creatie ging voor het hoogste bedrag onder de hamer en bracht 140 euro op. Naast de veiling stonden er tal van randactiviteiten op het programma.

Een brassband en koor zorgden voor een muzikale noot. Acteur en kookfanaat Peter Van Asbroeck toonde het publiek hoe je heerlijke Agnes Sorel-soep kan maken, genoemd naar de minnares van de Franse koning Karel VII die model stond voor het topschilderij van het museum, de Madonna van Fouquet.

De totale opbrengst gaat naar War Child, een vereniging die hulp verleent aan kinderen in door oorlog getroffen gebieden.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio