Honderd boetes voor sluikstorten

Mechelen - De wijkonderhoudsteams van de stad ruimen dagelijks een tiental sluikstorten op. Dat kost Mechelen elk jaar minstens 100.000 euro. Wie tegen de lamp loopt, zal het geweten hebben en betaalt gemiddeld 125 euro boete.

Denk beter twee keer na voor je afval zonder boe of ba op straat zet, want het kan je duur komen te staan. Dat is de boodschap die de stad Mechelen aan haar inwoners wil meegeven. “De eerste negen maanden hebben wij een honderdtal burgers kunnen betrappen op sluikstorten. Die retributies worden nu geïnd”, zegt Joan Pepermans, kabinetsmedewerker van schepen van Milieu Marina De Bie (Groen!).

Goedkoop kom je er niet van af. “Gemiddeld betalen Mechelaars 125 euro boete. Maar wij hebben er ook al eentje gegeven van 5.000 euro. Voor het achterlaten van hooi dat begon te rotten, kreeg iemand een rekening van 1.600 euro”, weet Pepermans.

Tien per dag

Van januari tot oktober deelde de stad in totaal voor 25.472 euro boetes uit. Maar in vergelijking met de kost voor de belastingbetaler is dat nog klein bier. “Voor het opruimen van al die sluikstorten mag je toch minstens 100.000 euro per jaar rekenen”, zegt Patrick Zeeuws, de baas van de uitvoeringsdiensten. Twee arbeiders handelen een tiental interventies per dag af. “Op een werkdag laden ze gemakkelijk drie bestelwagens vol.”

Wat zijn collega’s op straat soms vinden, houd je niet voor mogelijk. “Wij vinden echt alles”, stelt Patrick Zeeuws. “Een klassieker zijn de zakjes van de supermarkt die worden gevuld met huishoudelijk afval.” Die worden meestal gedropt in openbare vuilnisbakjes. Zelfs emmers met menselijke uitwerpselen treffen de arbeiders van de stad geregeld aan.

“Favoriete plekken om afval achter te laten, zijn glasbollen. In de buurt daarvan is sluikstorten echt een plaag”, weet Zeeuws. In bepaalde buurten is het bijna elke dag prijs. Bijvoorbeeld in de Lange Heergracht.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio