“Graven van gesneuvelde soldaten moeten blijven”

Mol - Het familiegraf van Juliaan Heylen, een soldaat die sneuvelde tijdens WOI, dreigt te verdwijnen, omdat het oude kerkhof van Mol een park wordt. Alex ­Lefevre roept nu op om het graf te redden. “De graven van onze gesneuvelde soldaten mogen nooit verdwijnen”, zegt de Molse heemkundige.

Het gemeentebestuur besliste in 2006 om van het verlaten kerkhof in de Collegestraat een park te maken. Daarvoor moeten eerst enkele verwaarloosde graven verdwijnen. De lijst hangt uit aan de ingang van het kerkhof.

Alex Lefevere van de Werkgroep Cultuur en Heemkunde Rauw werkt aan een herdenking van de Eerste Wereldoorlog en ontdekte toevallig dat het graf van de Molse gesneuvelde op de ontruimingslijst staat. “Juliaan Heylen raakte gewond in Diksmuide in november 1917. Hij stierf enkele dagen later en werd aanvankelijk daar begraven. Zijn familie liet hem in 1921 herbegraven in een familiegraf in Mol“, zegt Lefevre.

Glasraam

“In de kerk van Oeren, de plaats waar Juliaan uiteindelijk stierf, vind je een uniek glasraam dat verwijst naar de dood van Juliaan­. Het werd door zijn familie aan de kerk geschonken. Ik stootte op hem bij mijn opzoekwerk en zag zijn naam tot mijn verbazing op de lijst staan”, legt Alex Lefevere uit.

De heemkundige is niet boos op het gemeentebestuur. “De gemeente kan ook niet weten dat er een gesneuvelde soldaat ligt, maar ik vraag families om na te gaan of er niet meer graven van gesneuvelde soldaten bedreigd zijn. Hun graven mogen nooit verdwijnen.”

Volgens schepen van Begraafplaatsen Luc Van Craenendonck (CD&V) is de ontruiming nog niet voor morgen. “Er moet eerst nog een ontwerp gemaakt worden. We bespreken de zaak in januari met de mensen van de heemkring”, belooft Van Craenendonck.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio