1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bodyguards waken over verkoop duiven

Duivenliefhebbers met een goedgevulde beurs verzamelden zaterdag in het Nederlandse Rijsbergen. Daar werden de topduiven van de voorbije zomer overleden Britse verzamelaarmiljardair Brian Long verkocht. De prijsdieren veranderden gemiddeld voor 2.871 euro van eigenaar. Een aantal duiven bracht een veelvoud van dat bedrag op.

kscherpenberg

Nadira: 74.400 euro

”De sensatie van het najaar”, kopte de brochure van organisator Pigeonparadise. Nadira won in 2006 tweemaal 1ste Internationaal in twee weken. Vertaald voor leken: ze versloeg op korte tijd tweemaal duizenden andere duiven uit verschillende landen.

Wie deze ’wonderduivin’ wilde bekijken, moest 50 euro betalen - enkel voer voor liefhebbers dus. Om haar en de andere toppers te bewaken werd een beveiligingsfirma ingeschakeld. Uiteindelijk raakte Nadira veilig bij haar nieuwe baasjes: de Belg Jos Thoné en de Australiër John Hanson.

Lucas: 31.600 euro

Topduif Lucas verhuist naar het verre China, en is nu eigendom van de Chinese miljardair He. Die was samen met kenner Lin voor het eerst naar Europa afgezakt om aan deze bijzondere veiling deel te nemen.

Alle prijsdieren en hun afstammelingen werden aan nauwkeurig onderzoek onderworpen: ogen, pennen, poten, geen detail ontging het tweetal.

Niet alleen Lucas kwam in Chinese handen. In totaal kocht He voor bijna 90.000 euro aan duiven.

Late Simpson: 12.000 euro

Hij was de eerste duif die de grote spelers overtuigde om de portefeuille open te trekken. Gingen de eerste vijf van de veiling voor ’amper’ 2 à 3.000 euro van de hand, dan was de veiling van Late Simpson een pak spannender. De vogel uit 2003 werd telefonisch verkocht aan de Belg Eric Clabots.

Leuk detail: ondanks de duizenden euro die over en weer vlogen, werden de dieren zelf gepresenteerd op een barkruk in een alledaags café.