Koning aanvaardt ontslag en duidt Martens aan als verkenner

Print

Koning aanvaardt ontslag en duidt Martens aan als verkenner

De koning heeft het ontslag van de regering-Leterme aanvaard. Dat heeft het paleis gemeld. De koning belast de regering nu met het afhandelen van de lopende zaken. Een snelle doorstart van de regering met een nieuwe premier lijkt nu niet meer aan de orde. De vorst heeft oud-premier Wilfried Martens aangesteld als verkenner. Martens heeft de opdracht aanvaard.

De koning is onmiddelijk opnieuw gestart met consultaties. Oud-premier en minister van Staat Wilfried Martens en zijn echtgenote Miet Smet kwamen als eerste bij de koning. Wilfried Martens wordt verkenner, net als Herman Van Rompuy vorig jaar. Hij moet een oplossing zoeken voor de politieke crisis die momenteel woedt.

Martens zei maandagavond dat hij snel een overeenkomst wil bereiken.

Lees hier: 'Verkiezingen zijn belangrijker dan mensen', het standpunt van redacteur Paul Geudens.
Lees ook: Onverwachte comeback van Wilfried Martens (72)

Reacties

Vicepremier Patrick Dewael reageert opgetogen na de aanduiding van Martens. Hij hoopt wel dat er nu meer rekening wordt gehouden met zijn partij, Open Vld.

De PS vertrouwt er dan weer op Martens dat terug sereniteit in de Belgische politiek kan brengen. Volgens CD&V heeft de koning de juiste beslissing genomen.

Kernkabinet

Maandagmiddag besprak het kabinet nog enkele hete hangijzers zoals Fortis, Kauphting en de begroting. Op het kernkabinet werd beslist dat de regering zal doorgaan met het Kaupthing-dossier. De piste met Libië wordt daarbij aangehouden. Woensdag zal in de Kamer worden gestemd over voorlopige twaalfden. Dat zijn maatregelen om de staat toch financieel te laten overleven.

Veel meer is momenteel niet bekend, want na het kernkabinet werden maar weinig verklaringen afgelegd. Ook over het gesprek dat vice-premier Didier Reynders (MR) achteraf nog had met Joëlle Milquet (CdH) en Elio Di Rupo (PS) is niets bekend.

Speculaties

Een opvallende deelnemer aan het kernkabinet was Kortrijks burgemeester en federaal volksvertegenwoordiger Stefaan De Clerck (CD&V). Hij wordt genoemd als nieuwe minister van Justitie, maar volgens CD&V was zijn aanwezigheid "puur toeval".


Stefaan De Clerck

Zondagavond bevestigde de woordvoerder van Yves Leterme dat hij zich tijdelijk terug trekt uit het strijdgewoel, tot zijn naam gezuiverd is. Sindsdien wordt er luidop gepraat over een interim-premierschap van Dehaene, al wil die zelf voorlopig niet reageren.

Jean-Luc Dehaene zou tot juni 2009 leider worden van een overgangsregering. Dan zou hij de federale verkiezingen kunnen laten samenvallen met de regionale en de Europese verkiezingen. Voorlopig zijn dit enkel speculaties. Die wens staat ook haaks op de eerdere uitspraak van CD&V-voorzitter Thyssen. Die zei eerder dat de regering moest aanblijven tot in 2011.
Marianne Thyssen

Ontslagnemend premier Leterme wil vooral het resultaat van de parlementaire onderzoekscommissie afwachten. Die moet oordelen of hij goed gehandeld heeft bij het oplossen van de bankencrisis en of hij de scheiding der machten gerespecteerd heeft. Leterme zou zijn zitje in de Senaat wel opnieuw willen opnemen.

Te travaillistisch

Open Vld zei eerder ook niets te weten van een eventuele benoeming van Dehaene. De partij voelt zich buitenspel gezet en vreest een linkse aanpak onder leiding van 'het Brabants trekpaard'.

"Wij zijn nog steeds de grote politieke familie en we willen geraadpleegd worden", aldus Bart Tommelein, Open Vld-fractieleider. "Er is niets mis met de persoon van Dehaene, maar hij staat nu eenmaal bekend als voorstander van een travaillistische (rooms-rode) koers. Ons land heeft een sterk beleid nodig. Namen zijn nu niet belangrijk."


Bart Tommelein

Ook MR staat niet te springen om Dehaene de leiding van de federale regering toe te bedelen. Tijdens de regeringsonderhandelingen van vorig jaar kwam het immers tot een vertrouwensbreuk tussen de ex-premier en de partij van Didier Reynders.

De sp.a liet eerder weten dat ze eventueel toch willen deelnemen aan de nieuwe regering, ondanks een eerdere weigering.

Lees ook: Sp.a sluit regeringsdeelname toch niet uit.

.

Nu in het nieuws