Nieuwe gevangenis langs A12 in Puurs?

Nieuwe gevangenis langs A12 in Puurs?

Nieuwe gevangenis langs A12 in Puurs?

Print
Puurs - De nieuwe Vlaamse gevangenis zou nu toch niet in Antwerpen, maar in Puurs komen. En wel op een oud industrieterrein langs de A12. Dat meldde de krant La Dernière Heure donderdag en werd in regeringskringen bevestigd.

Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) wil de nieuwe gevangenis voor 300 gedetineerden in Vlaanderen laten bouwen tegen uiterlijk 2012. Hij had zijn oog laten vallen op twee terreinen in Antwerpen (de Konijnenweide en Petroleum Zuid aan de D’Herbouvillekaai).

Problemen?

Maar dat zag het Antwerpse schepencollege niet zitten. Het stelde het terrein aan het Burchtse Weel op Linkeroever voor, waar al een instelling voor geïnterneerden gepland is. Het schepencollege wilde later een tweede gevangenis aan de Havanastraat.

Beide plannen zijn nu onzeker en de einddatum voor de planning van ”een gevangenis in Antwerpen” is nu verschoven van 2012 naar 2016. Er zouden serieuze problemen met de stad gerezen zijn, maar meer wilde men daar niet over kwijt.

Lees hier 'Federale crisis treft ook regio', het standpunt van redacteur Lex Moolenaar over het uitstel van de regering.

400 jobs

Koen Van den Heuvel, burgemeester van Puurs (CD&V), is anders niet rouwig over de eventueel komst van de gevangenis in zijn gemeente. De gevangenis zal worden gebouwd op een gipsberg waar vroeger het bedrijf Prayon gevestigd was, aan de Ruppeltunnel langs de A12.

"Door de centrale ligging tussen Brussel en Antwerpen en de geringe bewoning in de buurt vind ik het een zeer goed keuze", zegt hij. De inwoners van Ruisbroek zouden zich geen zorgen moeten maken. "Er komt een op- en afrit zodat het gevangenentransport niet via de dorpskern gaat. Het gaat om een supermoderne, goed beveiligde gevangenis. De kans op ontsnappingen is dus erg klein."

De nieuwe gevangens zou ook heel wat werkgelengheid creëren, naar schatting 400 jobs. Naast extra gevangenispersoneel, zou ook de lokale mogelijk extra werk krijgen door de komst van de gedetineerden. Als er meer pv's moeten opgesteld worden, dan zou de federale overheid extra werkgelengheid moeten voorzien. De nieuwe gevangenis zou goed zijn voor de ontwikkeling van de site, de bodem kan door de bouwwerken gesaneerd worden.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio